Hem > V > Vad Finns Det För Risker Med Crispr?

Vad finns det för risker med CRISPR?

CRISPR-Cas9-baserade genterapier kan oavsiktligt leda till ökad risk för cancer. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet och Helsingfors universitet som publiceras i Nature Medicine. Forskarna menar att det krävs fler studier för att kunna garantera att ”gensaxen” är säker för patienter.

Läs mer

Man kan också fråga hur har gentekniken påverkat vårt samhälle och våra livsvillkor?

Gentekniken används i framställandet av läkemedel och vacciner. Den har också medfört, att man redan på fosterstadiet kan avläsa ärftliga sjukdomar (och även andra anlag såsom ögonfärg, kroppsbyggnad m m). Genom så kallad genterapi försöker man också reparera och ersätta "felaktiga" gener. Följaktligen, hur påverkar crispr samhället? Forskare vid universitetet i Edinburgh i Skottland har med hjälp av CRISPR tagit fram grisar som är motståndskraftiga mot den fruktade virussjukdomen PRRS. Man experimenterar också med att ta fram grisorgan som mer påminner om människans. Tanken är att de sedan ska kunna doneras till människor som behöver nya organ.

Vad finns det för för och nackdelar med genteknik?

Genteknik kan förändra specifika egenskaper, vilket kan skapa mänskliga resultat som är etiskt tveksamma eller lätta att missbruka. För- och nackdelarna med genteknik visar att resultaten generellt sett kan vara positiva, men det måste finnas kontroller på plats för att hantera det negativa när det inträffar. Därefter, vilka sjukdomar kan man bota med genteknik? Exempel är blödarsjuka, sickelcellanemi, Pompes sjukdom, Huntingtons sjukdom och cystisk fibros. Även inom bland annat cancer och allvarliga infektionssjukdomar kan CRISPR-Cas9 möjliggöra utvecklingen av nya behandlingsmetoder. Verktyget används redan i forskning om bland annat HIV och malaria.

Hur kan CRISPR bota cancer?

I en artikel i Science redovisas för första gången resultat från en klinisk studie där CRISPR-redigerade celler testats som immunterapi i cancerpatienter. Behandlingen går ut på att genetiskt förändra patientens egna T-celler så att de mer effektivt angriper tumörer. T-celler är en del av kroppens immunsvar. Dessutom, vad är positivt med genterapi? Syftet med genterapi är att förmå patientens egna celler att producera något som de inte kan producera eller som de producerar på fel sätt. Genterapi kan hjälpa cellerna att producera det som kroppen behöver för att fungera genom att introducera en bit DNA, en gen, som visar cellen hur eller vad den ska producera.

Med detta i åtanke, Är crispr bra?

CRISPR förutspås bli betydelsefull inom en lång rad områden: Regenerativ medicin och för utvecklingen av genterapier för genetiska sjukdomar, men även för medicinska behandlingar inom andra områden, som infektionssjukdomar och cancer. Vad kan man använda genteknik till?

Genteknik, ibland kallad genetisk modifiering, är en process där man ändrar generna i en levande organism. Detta kan göras för att hjälpa organismen att anpassa sig till sin miljö, förbättra sina chanser att överleva eller för att göra den mer användbar för människan. Gengenteknik har till exempel använts för att skapa grödor som är motståndskraftiga mot herbicider eller skadedjur och för att skapa djur som producerar mer mjölk eller kött.

Hur fungerar en Gendrivare?

En Gendrivare är en anordning som omvandlar mekanisk energi till elektrisk energi. Den består av en generator, en likriktare och en växelriktare. Generatorn producerar växelström (AC) från mekanisk energi, likriktaren omvandlar växelströmmen till likström (DC) och växelriktaren omvandlar likströmmen tillbaka till växelström.

By Vershen Bergfalk

Vad är en projektmodell? :: Hur mycket tjänar en kommunikatör?
Användbara länkar