Hem > K > Kan Man Avgöra Om De Genomsnittliga Totala Kostnaderna Atc Är Tilltagande Eller Avtagande Då De Marginella Produktionskostnaderna Mc Är Tilltagande?

Kan man avgöra om de genomsnittliga totala kostnaderna ATC är tilltagande eller avtagande då de marginella produktionskostnaderna MC är tilltagande?

Kan man avgöra om de genomsnittliga rörliga kostnaderna, (AVC), är tilltagande eller avtagande, då de marginella produktionskostnaderna, (MC), är större än de genomsnittliga rörliga kostnaderna, (AVC)? Förklara! När MC är tilltagande ska det vara större än AVC.

Läs mer

Vad är en Marginalprodukt?

Term som åsyftar den ytterligare produktion som fås genom den senast insatta resursen. Vad menas med produktionsfaktorer? Medel, eller resurser, som behövs som insats för att producera varor och tjänster. Ofta nämns produktionsfaktorerna arbetskraft, naturtillgångar och kapital. Ibland särskiljer man även humankapital (kunskap).

Vad är avtagande Marginalprodukt?

allt mindre ökning av produktionen – Ta med ännu fler pennor till tentan? – Ytterligare en kock i restaurangköket? Marginalprodukten är avtagande under antagandet att allt annat är lika. Vad händer med priset om utbudet ökar? Stiger exempelvis priset går det att anta att färre personer är villiga att köpa varan. Därför är efterfrågan (blåa linjen) lutad nedåt. Tvärtom gäller för utbudet där det antas att om tillverkarna får bättre betalt för sin produkt och priset stiger så kommer de vilja tillverka mer av produkten.

Vad händer om utbudet är högre än efterfrågan?

Ett pris sätts baserat på utbud och efterfrågan och det är konsumenterna som styr vad som i slutändan produceras – det är konsumenternas behov och önskemål som ska tillfredsställas. Om utbudet är stort men efterfrågan liten sänks priset, om utbudet är litet men efterfrågan stor höjs priset. Man kan också fråga vad kan hända i en situation där utbudet är större än efterfrågan? Arbetslösheten ökar utbudet av arbetskraft, den håller tillbaka lönekrav och den försvagar löntagarna som grupp i samhället. Full sysselsättning ökar löntagarnas möjligheter att få goda löner och anställningsvillkor och det stärker löntagarna i hela samhället.

Och därefter, vad är långsiktig jämvikt?

En långsiktig stabil jämvikt uppnås då antalet företag har minskat så mycket att producentpriset kan återgå till den nivån där marginalkostnad och producentpris är lika med genomsnitts- kostnad (den undre bilden). Vad menas med Inkomstelasticitet?

Efterfrågans inkomstelasticitet mäter efterfrågans känslighet för en inkomstförändring. Den beräknas som den procentuella förändringen i efterfrågad kvantitet för en vara eller tjänst dividerad med den procentuella förändringen i inkomst. En positiv inkomstelasticitet i efterfrågan indikerar att efterfrågan på varan eller tjänsten ökar när inkomsten ökar. En negativ inkomstelasticitet i efterfrågan innebär att efterfrågan på varan eller tjänsten minskar när inkomsten ökar.

Folk frågar också kan en indifferenskurva luta uppåt?

Ja, en likgiltighetskurva kan luta uppåt. Detta sker när personen föredrar mer av en vara än av en annan.

By Haleigh Giacopelli

Vad är skillnaden mellan katoliker och kristna? :: Vad är Inkomsteffekt?
Användbara länkar