Hem > V > Vad Säger En Standardavvikelse?

Vad säger en standardavvikelse?

Definition av standardavvikelse

Med standardavvikelsen menar vi ett mått på den genomsnittliga avvikelsen från medelvärdet i en serie observationsvärden. Ju större standardavvikelsen är, desto större är spridningen bland våra observationsvärden.

Läs mer

På motsvarande sätt, vad används standardavvikelsen till?

Standardavvikelse (standarddeviation SD) Standardavvikelse är en metod för att skatta spridningen av en kvantitativ variabel. I första hand används standardavvikelse om variabeln är normalfördelad. Vad innebär det att något är normalfördelat? Statistiskt material kan fördela sig på olika sätt beroende på vad man undersöker. Undersökningar som fördelar sig på så vis att resultaten med högst frekvens återfinns i närheten av medelvärdet och att frekvensen sedan avtar "klockformat" symmetriskt åt båda håll från medelvärdet kallas normalfördelat.

Med detta i åtanke, hur tolkar man standardavvikelse?

Standardavvikelsen är ett mått på spridningen av en uppsättning data från dess medelvärde. Standardavvikelsen beräknas som kvadratroten av variansen. Variansen beräknas som summan av kvadraterna av skillnaderna mellan datapunkterna och medelvärdet, dividerat med antalet datapunkter. Med hänsyn till detta, på vilket sätt påverkar variationen i populationen standardavvikelsen felmarginalen?

Felmarginalen beräknas med hjälp av populationens standardavvikelse. Ju större standardavvikelsen är, desto större är felmarginalen.

By Rickey Mccombs

Var är startmenyn? :: Varför rättar inte Word?
Användbara länkar