Hem > V > Var Och Varit?

Var och varit?

Om du kan svara på frågan med här eller där – då ska du använda var. Om du kan svara på frågan med hit eller dit – då ska du använda vart. På frågan om någon undrar vilken din destination är så kan du själv kontrollera om det heter ”Var ska du åka?” eller ”Vart ska du åka?” med hjälp av minnesregeln: Var ska du åka?

Läs mer

Och en annan fråga, vart är du eller var är du?

Vart handlar om riktning. Var handlar om plats Därborta. På svenska är de här frågeorden väldigt lika - så ibland är det svårt att skilja på dem: var, vart. Skillnaden är att var används när du frågar om en plats Och vart om en riktning eller något som förflyttar sig. Var eller vart i Stockholm? Minnesregeln som gör det enklare

Handlar det om en riktning, alltså hit/dit, då är det vart! Annars alltid var.

Var och vart Ordklass?

Var är befintlighet, och vart är riktning. Var använder du för att beskriva ett nuläge, en plats, eller ett statiskt läge. Var någon eller något befinner sig. Var jobbar du? Är Vara varit? Användning: Verbet vara har många vardagliga varianter av böjningsformer som är mest uttalsinfluerade, och som mer eller mindre accepteras i skrift. Dessa varianter ä, e eller é istället för är, va istället för var och vara, och vart istället för varit.

Vart och blev?

Det är inte så att vart är en slarvigare form av blev, vilket möjligen en del uppfattar det som. Båda orden har i själva verket en lång historia i svenskan. I den äldre bibelöversättningen heter det: "Och Gud sade: 'Varde ljus'; och det vart ljus." Vart är preteritum (imperfekt) av verbet varda. När ska det vara de eller dem? Men först lite teori. De används som subjekt (De målar tavlor) och som bestämd artikel (De vackra tavlorna). Dem används som objekt (En konstnär har målat dem) och efter preposition (Hon målade tavlor till dem). Jag, du, vi och ni är andra exempel på subjektsformer.

Med detta i åtanke, var är dem?

Är du osäker kan du göra ett tankeexperiment och byta ut de/dem mot hon/henne. Låter hon korrekt ska det vara de, låter henne korrekt ska det vara dem. Du kan också tänka på att de är ett subjekt (det vill säga de/den som gör någonting) medan dem är ett objekt (det vill säga den/det/de som är föremål för handlingen). Och en annan fråga, vart ska vi ses eller var ska vi ses?

Den vanligaste användningen av "where shall we meet" är att fråga någon var han eller hon vill träffas för att diskutera något eller göra upp planer. I det här fallet frågar talaren den person som han eller hon talar med var han eller hon vill träffas.
Ett annat användningsområde för "where shall we meet" finns i litteraturen, där det ofta används som en fråga som ställs av en karaktär till en annan. I det här fallet frågar talaren den person han eller hon talar med var han eller hon vill träffas för att diskutera något eller göra upp planer.

Vart fel?

Det finns flera olika tolkningar av denna fras, så det finns inget korrekt svar. En tolkning är att det är en fråga som ber lyssnaren att vänta på att talaren ska komma ikapp. En annan tolkning är att det är ett kommando, som säger åt lyssnaren att stanna så att talaren kan komma ikapp. I båda fallen ber talaren lyssnaren att vänta så att hen kan komma ikapp.

By Rossie

Vad händer om efterfrågan är större än utbudet? :: Hur många använder Deezer?
Användbara länkar