Hem > V > Varför Upp Och Ner I Skeden?

Varför upp och ner i skeden?

– Om du tänker att du ritar två parallella linjer som strålar mot skeden så är det så att där de träffar skeden så studsar den snett tillbaka på båda sidor och det skapas en brytpunkt. Är du innanför brytpunkten kommer du se dig som rättvänd, men är du utanför blir du upp och ner, säger Sören Lund.

Läs mer

Med hänsyn till detta, varför blir det spegelvänt i spegel?

Den böjda spegeln reflekterar ljuset på ett annat sätt än i en plan spegel. Ljuset som reflekteras i den böjda spegeln samlas i en punkt, den så kallade brännpunkten. Innanför brännpunkten blir bilden spegelvänd, mitt i brännpunkten träffar samtliga reflekterande strålar ögat och bilden blir omöjlig att urskilja. Man kan också fråga hur hänger infallsvinkeln och reflektionsvinkeln ihop? Reflektionslagen säger att reflektionsvinkeln är lika stor som infallsvinkeln. Om parallella strålar träffar en konkav spegel, reflekteras de mot en punkt, som kallas brännpunkt eller fokus. Avståndet mellan spegeln och brännpunkten kallas brännvidd.

Och därefter, varför kan man se sig själv i en spegel?

Att ha dysmorfofobi är att se sig själv så som du ser ut i en spegel som inte är slät – och att tro på den reflektionen, kanske till och med tro att andra ser dig så. Kanske upplever du att någon del av din kropp ser konstig ut, eller väldigt förstorad eller förminskad i relation till resten. Hur studsar ljuset mot en spegel? Ljuset träffar en plan yta i en punkt. Den linje som går rätt ut från ytan i den punkten kallas för punktens normal. Ljuset bryts mot ytan så att dess infallsvinkel gentemot normalen blir lika stor som dess reflexionsvinkel. Detta kan vi formulera som en fysikalisk lag.

Och en annan fråga, hur fungerar spegelbilden?

När du står framför spegeln så träffar ljusstrålar dig och studsar från dig mot spegeln. Ljus som kommer in till en rak spegel reflekteras. Några av dessa ljusstrålar träffar ditt öga, och du upplever att du ser en bild. Bilden som uppkommer är precis lika stor som du är, och står på samma avstånd från spegeln. Varför finns det speglar i hiss? Sittplatser i hissen ökar bekvämligheten. Med hjälp av speglar förbättras sikten för rullstolsburna personer att backa ut rullstolen ur hissen på ett säkert sätt.

Hur tillverkar man en spegel?

Spegelglas består av floatglas med en flerskiktsbeläggning på baksidan, silver i botten för att skapa ett högreflekterande skikt, och därefter ett täckskikt för att skydda den fuktkänsliga silverbeläggningen. Ljusreflektion i en spegel är upp till 92%. Tillverkningen sker i en miljövänlig process utan koppar och bly. Därmed, hur kan man ha nytta av konkava speglar?

Det finns många fördelar med att använda en konkav spegel. En fördel är att den kan hjälpa dig att se runt hörn. En annan fördel är att den kan hjälpa dig att se föremål i svagt ljus. Dessutom kan konkava speglar användas för att skapa en förstorad bild av ett objekt.

Man kan också fråga hur stor är infallsvinkeln och reflektionsvinkeln?

Infallsvinkeln är den vinkel i vilken ljuset träffar en yta. Reflektionsvinkeln är den vinkel i vilken ljuset reflekteras från en yta.

By Radke Dechellis

Kan äntligen se alla i nyhetsflödet Facebook? :: Vad kallas en spegel som buktar utåt?
Användbara länkar