Hem > r > Är Det Olagligt Att Ha Nakenbilder På Någon?

Är det olagligt att ha nakenbilder på någon?

Att ta, ha och dela nakenbilder kan vara brottsligt. Polisen ser många fall där unga människor skickar nakenbilder till någon som de litar på, men i nästa steg sprids de vidare. Att dela nakenbilder och andra kränkande bilder är olagligt och spridningen av bilderna kan få utsatta att må väldigt dåligt.

Läs mer

Vad är det för brott att sprida nakenbilder?

Straffbar spridning

Det blev till exempel straffbart att sprida integritetskänsliga bilder som nakenbilder och så kallad hämndporr. Straffet för den som döms för brottet kan bli allt från böter till två års fängelse, vid grova brott till och med upp till fyra års fängelse.
Är det fel att skicka bilder? Bilderna kan snabbt få väldigt stor spridning och sluta med stor skuld och skam hos de som är inblandade. Det många unga inte vet är att de dessutom kan begå brott när de byter bilder. Brottet kan vara både att skicka oönskade bilder, be den andra personen om bild och sedan sprida bilden vidare.

Dessutom, vad är delbart polisen?

Just nu genomför polisen den nationella kampanjen "Delbart" som syftar till att öka kunskapen om sexualbrott mot barn på nätet. Även i region Mitt är internetrelaterade sexualbrott mot barn ett växande problem. – Det är viktigt att vi vuxna är uppmärksamma och pratar med barnen om risker på nätet. Dessutom, får man sprida andras bilder? I de flesta fall är bilder skyddade av upphovsrättslagen. Det innebär att den person (upphovsman) som tagit bilden också äger bilden – oavsett vem som äger kameran. Oftast är det därför inte tillåtet att använda en bild som du hittar på nätet.

Med detta i åtanke, vad är olagligt på sociala medier?

Om du delar känsliga bilder eller videos på någon annan, till exempel nakenbilder eller bilder på någon i en utsatt situation, begår du troligen ett brott. Om man bombarderar någon med sms när personen har sagt att de inte vill ha någon kontakt kan trakasseriet vara ett ofredande. Följaktligen, vad anses som ofredande? Ofredande. Ofredande kan vara att någon kontaktar dig upprepade gånger via till exempel telefon eller e-post och lämnar oönskade meddelanden med trakasserande innehåll. Det kan också vara ofredande om du blir fysiskt antastad genom att någon knuffar eller håller fast dig.

Därmed, Är det okej att skicka nakenbilder?

Att ta, ha och dela nakenbilder kan vara brottsligt. Polisen ser många fall där unga människor skickar nakenbilder till någon som de litar på, men i nästa steg sprids de vidare. Att dela nakenbilder och andra kränkande bilder är olagligt och spridningen av bilderna kan få utsatta att må väldigt dåligt. Hur vanligt är det att skicka nakenbilder?

Det finns inget slutgiltigt svar på denna fråga eftersom det beror på den eller de berörda personerna. Vissa personer kanske aldrig skickar eller tar emot nakenbilder, medan andra gör det ofta. Det kan också bero på förhållandet mellan de inblandade personerna. Personer i långdistansförhållanden kan till exempel vara mer benägna att skicka nakenbilder till varandra som ett sätt att upprätthålla intimiteten.

Folk frågar också varför går det inte att skicka mms?

Den troligaste orsaken till att du inte kan skicka MMS är att telefonen inte har en aktiv dataanslutning. För att åtgärda detta måste du antingen slå på din mobildata eller ansluta till ett Wi-Fi-nätverk. Om du fortfarande inte kan skicka MMS är det möjligt att din operatör inte stöder MMS eller att din telefon inte är kompatibel med MMS.

By Cordi

Hur kan man kolla om man är avlyssnad hemma? :: Vad är resultatet?
Användbara länkar