Hem > H > Hur Trovärdig Är Ne?

Hur trovärdig är ne?

Tillförlitligt. Uppslagsverket är Sveriges främsta med långt över 200 000 faktagranskade uppslagsord. Bakom uppslagsorden står 4 500 ämnesexperter och en sakkunnig redaktion som bearbetar och uppdaterar artiklarna. Redaktionen ser till att materialet håller hög klass, både språkligt och innehållsmässigt.

Läs mer

Med hänsyn till detta, vad är en källkritisk granskning?

Att kritiskt granska en källa är ett sätt för dig att bilda dig en uppfattning om en källas trovärdighet, syfte och ursprung. Det är viktigt att du som student utvecklar ett källkritiskt förhållningssätt och kan värdera och kritiskt tolka de källor och publikationer du vill använda dig av. När är en källa trovärdig? För att betraktas som trovärdig ska en källa vara publicerad, exempelvis i en bok (ej självpublicerad på eget förlag), en tidskrift eller av en större organisation, vara författad av en expert på ämnet och granskad av en utgivare eller av en annan expert.

Därmed, hur man gör en källkritisk analys?

Här är några tips på hur du kan använda källkritisk granskning.

  1. Förslag på några källkritiska frågor.
  2. Avsändare och budskap. Vi skiljer på förstahandskällor och andrahandskällor.
  3. Sök källans ursprung.
  4. Är källan äkta?
  5. Vilket budskap har källan?
  6. Hur ser källan ut?
  7. När tillkom källan?
  8. Går bilden att lita på?
Hur granskas NE? NE understryker därför att de vill leverera fakta som är tillförlitlig och objektiv. Deras ambition är att skolor, företag och privatpersoner ska se NE.se som det naturliga valet när man ska söka fakta. Deras ambitioner är bra och det gör att de framstår som en pålitlig källa.

Hur refererar man till NE?

Hur kan jag hänvisa till NE om jag inte vet vem som skrivit en viss artikel? I de fall där artikeln är signerad är det NE och, om man vill ange det, skribenten/skribenterna som är källan. I de fall där artikeln är osignerad är det NE som är källan. Man kan också fråga hur bedömer man om en källa är trovärdig? Den traditionella källkritiska metoden bygger på fyra kriterier:

  1. Äkthet = Är källan vad den utger sig för att vara? Original eller kopia?
  2. Tid = När upprättades källan?
  3. Beroende = Är källan fristående eller hör den ihop med/bygger på andra källor?
  4. Tendens = Finns det värderingar i informationen?
  5. Vem?
  6. Vem?
  7. Vad?
  8. Varför?

På motsvarande sätt, vad är en källanalys?

Varför historia? Källkritik: Vem eller vilka ligger bakom materialet? Vad är historia? Källkritik i historia, del 1: Vad säger styrdokumenten? Dessutom, hur gör man ett källkritiskt resonemang?

Det finns några saker som är nödvändiga för att kunna föra ett källkritiskt resonemang. Det första är att man måste ha en klar förståelse för vad källkritik är och vad dess syfte är. För det andra måste du kunna identifiera de olika typer av källor som är tillgängliga för dig. Slutligen måste du kunna kritiskt analysera källorna och argumentera för eller emot deras tillförlitlighet.

Dessutom, hur man värderar en källa?

En källa kan utvärderas genom att titta på några olika faktorer. Den första är att titta på författarens referenser. Vilka kvalifikationer har de för att skriva om det här ämnet? Har de publicerat andra verk om detta ämne? Är de experter på området?
En annan faktor att ta hänsyn till är det datum då verket publicerades. Är informationen i verket fortfarande relevant? Har ny forskning publicerats som ändrar eller ifrågasätter informationen i verket?
Slutligen är det viktigt att titta på verkets utgivare. En fackgranskad tidskrift kommer att ha en högre nivå av kvalitetskontroll än till exempel en blogg.

By Knick

Hur spelar man in en ljudfil på Chromebook? :: Vem är på tjugo lappen?
Användbara länkar