Hur vet man om en text är trovärdig?
För att man ska kunna bedöma nyheter och värdera en uppgifts pålitlighet anger medier var de hämtat informationen från. När man läser tidningen litar man förmodligen på att journalisterna som har skrivit artikeln har kollat sina källor. De skriver till exempel ”Det sa medieforskaren Britta Bergkvist”.
Hur kan en källkritisk analys se ut?
Att granska en text för att avgöra hur tillförlitlig den är när den beskriver eller bedömer något är att göra en källkritisk analys. I första hand gäller det att svara på frågan om textens uppgifter är riktiga eller oriktiga. Men en källa kan vara otillförlitlig även på andra sätt än genom falska upplysningar. Vad är Sekundärkälla och Primärkälla? Användningen av primärkällor ökar dessutom textens trovärdighet och är särskilt viktig i samband med uppsatsskrivande. Sekundärkällor är texter som refererar primärkällor. Den information som du hittar hos en andrahandskälla är med andra ord en tolkning eller utvärdering av en primärkälla.
Med detta i åtanke, hur gör man ett källkritiskt resonemang?
resoneramån
Tänk på:
- Vem har gjort sidan?
- Var är den publicerad?
- Vilket språk förekommer?
- Finns det en om-sida?
- Vilken typ av text rör det sig om?
Man kan också fråga hur skriver man källkritik i gymnasiearbetet?
Här ska du grundligt diskutera dina källor utifrån källkritiska punkter:
- Vem står bakom källan?
- Vilket syfte har källan?
- Vilken målgrupp riktar sig källan till?
- Hur aktuell?
- Vem är upphovsman?
- Är det fakta eller åsikter som presenteras? Propaganda?
- Hur trovärdig är källan, motivera.
Vilka källor kan man lita på och varför?
Det finns många olika källor som du kan använda för att skaffa dig mer kunskaper och insikter om vad som händer med klimatet, varför det händer och om vad man kan göra. Böcker naturligtvis, tidningar, radio och TV, broschyrer och pamfletter, Internet, föreläsningar och debatter, personer du träffar etc... Varför är Wikipedia en pålitlig källa?
Wikipedia citeras ofta som en tillförlitlig källa eftersom det är ett uppslagsverk som bygger på crowdsourced, det vill säga att alla som har tillgång till internet kan skriva och göra ändringar i Wikipediaartiklar. På grund av detta innehåller Wikipediaartiklar ofta en mängd information om en mängd olika ämnen. Men eftersom vem som helst kan redigera en Wikipediaartikel finns det också en risk för att felaktig information sprids på webbplatsen. För att motverka detta har Wikipedia ett team av frivilliga redaktörer som granskar ändringar i artiklarna och kontrollerar att de är korrekta. Så länge du läser en Wikipediaartikel som har kontrollerats av dessa redaktörer kan du vara ganska säker på att den är korrekt.
Och därefter, Är 1177 en säker källa?
Ja, 1177 är en säker källa. Det är en nationell hjälptelefon i Australien som ger gratis och konfidentiell rådgivning dygnet runt.