Hem > r > Är Det Bra Att Multitaska?

Är det bra att Multitaska?

Många känner sig effektiva när de gör flera saker samtidigt. Men forskning visar att det sänker IQ, ökar stressen, och kan minska produktiviteten med så mycket som 40 procent. Förklaringen är att hjärnan inte kan göra flera saker samtidigt. Istället växlar den snabbt mellan olika uppgifter, och det tar tid och energi.

Läs mer

När man kan göra två saker samtidigt?

Multitasking borde egentligen kallas för rapid task-switching. Vår hjärna besitter inte förmågan att göra flera saker samtidigt. Det som istället sker är att hjärnan byter fokus snabbt mellan uppgifter. Denna funktion sätts igång så fort vi försöker göra två saker samtidigt eller fler. Kan hjärnan Multitaska? – Multitasking finns inte. Hjärnan fungerar inte så. När ni skiftar mellan arbetsuppgifter så tar ni energi från hjärnan. Istället menar hon att det är bättre att lägga hundra procent fokus på att lösa uppgifter.

Hur kan en dator med bara en processor köra fler program processer samtidigt?

Om datorn har mer än en CPU kan flera processer verkligen exekveras i ett och samma ögonblick, detta kallas parallell exekvering. Om datorn endast har en CPU kan flera processer visserligen vara igång men i ett visst ögonblick kan endast en av dem exekveras. Det kallas concurrent (samtidig) exekvering. Kan hjärnan fokusera på flera saker samtidigt? – Multitasking finns inte. Hjärnan fungerar inte så. När ni skiftar mellan arbetsuppgifter så tar ni energi från hjärnan. Istället menar hon att det är bättre att lägga hundra procent fokus på att lösa uppgifter.

Med tanke på detta, varför kan jag inte göra två saker samtidigt?

Om din hjärna försöker att hantera flera uppgifter samtidigt kan det påverka sättet du jobbar på, även när du bara fokuserar på en sak. Forskning visar på att hjärnorna på de som försöker göra flera saker samtidigt presterar sämre även när de försöker lösa en enda uppgift. Kan inte Multitaska? Det intressanta med detta är att våra hjärnor faktiskt inte kan multitaska. Om vi äter lunch, chattar på Facebook och försöker skicka iväg ett mail så kan vår hjärna inte fokusera på alla aktiviteter på samma gång. Det som istället händer är att vår hjärna i princip splittras i olika sektioner.

På motsvarande sätt, hur löser hjärnan problem?

Hjärnan kodar minnen som bäst när du är fullt koncentrerad. I sin bok Brain Rules citerar John Medina studier som visar att det tar människor runt 50 procent längre tid att slutföra en uppgift om de blir störda och de gör 50 procent fler misstag. Vad gör trådarna i en processor?

Processorer innehåller många mycket tunna trådar. En del av dessa är strömkablar som transporterar elektricitet till olika delar av processorn. Andra är signaltrådar som transporterar information mellan olika delar av processorn. Signaltrådarna används ofta för att föra information om vilka instruktioner som processorn ska utföra.

Vad är en process i en dator?

Inom datateknik är en process en instans av ett datorprogram som körs. Den innehåller programkoden och dess aktuella aktivitet. Beroende på operativsystemet (OS) kan en process bestå av flera exekveringstrådar som utför instruktioner samtidigt.
En process är ett begrepp i operativsystemet, liksom en tråd. Flera processer kan vara förknippade med en enda tråd, t.ex. genom att öppna en ny flik i en webbläsare skapas en ny process. En enskild process kan dock bestå av flera trådar, t.ex. kan en ordbehandlare ha en tråd för varje öppet dokument och en annan tråd för att hantera händelser i användargränssnittet, t.ex. tangenttryckningar och musklick.
I vissa operativsystem är en process en distinkt enhet som får sina egna resurser, t.ex. minne och filhanteringar. I andra operativsystem är en process mer som en tråd, där operativsystemet hanterar resurserna för alla processer och trådar.

By Sharron

Är ett sjukhus en myndighet? :: Vad finns det för olika berättarperspektiv?
Användbara länkar