När kom yttrandefrihetsgrundlagen i Sverige?
År 1992 fick vi i Sverige en ny grundlag, som fyller i de luckorna: Yttrandefrihetsgrundlagen. De här lagarna — TF och YGL kan vi kalla dem — säger ungefär samma sak båda två, med skillnaden att de gäller för olika medier.
Vad får man inte säga yttrandefrihet?
Yttrandefriheten innebär alltså inte att man får säga eller skriva precis vad som helst. Du får till exempel inte sprida hot, förtal, uppvigling, hets mot folkgrupp, barnpornografi eller upphovsrättsskyddat material som du inte äger rättigheterna till, förklarar Ängla Eklund. Dessutom, när stiftades yttrandefrihet? Yttrandefrihetsgrundlagen (1991:1469), ofta förkortad YGL, är den yngsta av Sveriges grundlagar, och togs i bruk 1992.
När gäller inte yttrandefriheten?
Lagar. Inskränkningarna i yttrandefriheten finns bland annat i brottsbalken, i form av förbud mot olaga hot, hets mot folkgrupp, förtal och förolämpning, och sekretesslagen. Varför kom yttrandefrihetsgrundlagen till Sverige? Grundlagarna ska skydda vår demokrati och är därför svårare att ändra än andra lagar. Sverige har fyra grundlagar: regeringsformen, successionsordningen, tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Dessutom finns riksdagsordningen, som är ett mellanting mellan grundlag och vanlig lag.
Därefter, när blev tryckfrihetsförordningen en grundlag i sverige?
Hur gick det sedan med Tryckfrihetsförordningen? Tryckfrihetsförordningen antogs 1766, men gällde bara i sex år. När Gustav III fick makten 1771 var det slut på frihetstiden. Gustav III ville ha kontroll över folket och ville ha stor makt själv. Därmed, vad finns det för nackdelar med yttrandefrihet? Problemet är dock att yttrandefriheten i sig gör att det är svårt att komma åt dem som uttrycker sig hotfullt eller väldigt diskriminerande. För att ytterligare försvåra utförs mycket av mobbing och hat på nätet och av anonyma personer eller grupper.
Man kan också fråga vad finns det för problem med yttrandefrihet?
Man kan skapa falska opinioner och försöka skrämma människor till tystnad genom hot och hat. Ett av de största hoten mot yttrandefriheten är självcensuren. Hot och hat syftar till att människor inte ska våga yttra sig. De ska bli så trötta och rädda att de inte vågar säga vad de tycker. Och en annan fråga, vilka tre begränsningar i yttrandefriheten nämns i läroboken?
De tre begränsningar av yttrandefriheten som nämns i läroboken är innehållsbaserade begränsningar, begränsningar av tid, plats och sätt samt begränsningar av kommersiella yttranden.
Hur grundades yttrandefrihetsgrundlagen?
Grundlagen för yttrandefrihet fastställdes genom ett presidentdekret som utfärdades 2010. Genom dekretet garanterades rätten till yttrande- och informationsfrihet och inrättades kontoret för den särskilda rapportören för yttrande- och informationsfrihet. Föredraganden har till uppgift att främja och skydda rätten till yttrande- och informationsfrihet i Ecuador.