Copyright
Upphovsrätt är ett lagligt sätt att skydda en författares verk. Det är en typ av immateriella rättigheter som ger författaren exklusiva publicerings-, distributions- och användningsrättigheter. Detta innebär att allt innehåll som författaren skapat inte kan användas eller publiceras av någon annan utan författarens medgivande. Längden på upphovsrättsskyddet kan variera från land till land, men det varar vanligtvis hela författarens livstid plus 50 till 100 år.
Många olika typer av innehåll kan skyddas av upphovsrätten. Exempel är böcker, dikter, pjäser, sånger, filmer och konstverk. I modern tid har upphovsrättsskydd utvidgats till webbsidor och annat onlineinnehåll. Därför är allt originalinnehåll som publiceras på webben skyddat av upphovsrätten. Detta är viktigt i digital ålder vi lever i, eftersom stora mängder innehåll lätt kan vara kopieras och klistras.
Så hur får du upphovsrättsskydd? Lyckligtvis är upphovsrättsskydd i de flesta länder automatiskt. Det betyder att när du publicerar originalinnehåll skyddas det automatiskt av upphovsrättslagen. Till exempel om du lägger upp en blogg på Internet täcks ditt innehåll automatiskt av upphovsrätten. I de flesta fall är denna typ av upphovsrättsskydd allt som behövs. Om du vill att andra ska veta att ditt innehåll är upphovsrättsskyddat kan du lägga upp copyright-logotypen (©) bredvid ditt namn på valfri webbsidor som innehåller ditt ursprungliga innehåll. Du kanske också vill inkludera de år du ägde innehållet. Nedan följer ett exempel på en copyright-rad:
Copyright © 2007-2009 [ditt namn].
I situationer där det är viktigt att skydda en författares rättigheter tillhandahåller många länder upphovsrättsregistrering, vilket gör det möjligt för författare att registrera upphovsrättsskyddat innehåll hos en central byrå. Detta gör det lättare att bevisa ägande av innehåll om det någonsin omtvistas.
Upphovsrätten är ett bra sätt att skydda originalinnehållet. Det tjänar till att ge människor kredit för det arbete de gör, vilket vi alla kan uppskatta. Därför, om du någonsin funderar på att kopiera någon annans innehåll, tänk på hur det skulle få dig att känna om någon kopierade ditt originalverk och publicerade det som sitt eget. Om du någonsin vill använda en annan persons innehåll, se till att först be författaren om tillstånd. Och ge alltid kredit där kredit förfaller.