Hem : Tekniska termer : Definition av immateriella rättigheter

Immateriella rättigheter

Immateriell äganderätt avser ägandet av immateriella och icke-fysiska varor. Detta inkluderar idéer, namn, mönster, symboler, konstverk, skrifter och andra skapelser. Det hänvisar också till digital media, till exempel ljud- och videoklipp som kan laddas ner online.

Eftersom immateriell egendom är immateriell är det svårare att skydda än andra typer av egendom. Till exempel kan materiell egendom, till exempel en bil, återvinnas eller bytas ut om den blir stulen. Men om immateriell egendom blir stulen kan det vara svårt att återhämta sig. Säg till exempel, en person kommer med en bra idé för en ny uppfinning. Om någon annan stjäl idén kan den potentiella vinsten med uppfinningen också tas bort. På samma sätt, om en digital inspelning av en ny låt "läcks" på Internetkan tusentals människor ladda ner den och distribuera den till andra. Om detta händer kan vinstpotentialen för att sälja musiken minskas avsevärt.

På grund av dess monetära konsekvenser används immateriell egendom ofta som en juridisk term för att skydda skaparnas och uppfinnarnas rättigheter. Det har också blivit allt viktigare för medieproduktionsföretag som behöver skydda distributionen av sina digitala medium. Genom att definiera och upprätta immateriella rättigheter kan innovatörer och skapare ha lagligt skydd för sina idéer och skapelser. Detta kan göras genom upphovsrättsskyddat skriftligt verk, ansökan om patent för uppfinningar och varumärkesmärken, namn och logotyper. Naturligtvis, ju tidigare dessa rättsliga steg tas, desto bättre. När allt kommer omkring är det mycket lättare att skydda en idé innan den blir stulen än efter att någon annan tar den!

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av immateriella rättigheter. Det förklarar i dataterminologi vad immateriell egendom betyder och är ett av många tekniska termer i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna definition av immateriella rättigheter är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.