Hem : Internetvillkor : VDSL-definition

VDSL

Står för "Digital abonnentlinje med mycket hög bithastighet." VDSL (kallas ibland "VHDSL") är en DSL standard som ger höghastighetsinternet. Det är en förbättrad version av ADSL (asymmetrisk DSL) som erbjuder nedladdningshastigheter på upp till 52 Mbps (6.5 megabyte per sekund) och uppladdningshastigheter på upp till 16 Mbps (2 megabyte per sekund).

Liksom tidigare DSL-standarder fungerar VDSL över koppartrådar och kan distribueras över befintliga telefonledningar. Detta betyder en ISP kan ge VDSL Internet-åtkomst till användare så länge de har en fast telefon och ligger inom en viss närhet som krävs av ISP. Anslutningen upprättas via en VDSL modem, som ansluts till en dator eller router i ena änden ett telefonuttag i den andra.

VDSL utvecklades för att stödja de höga bandbredd krav från HDTV, media streamingoch VoIP anslutningar. Genom att tillhandahålla överföringshastigheter nedströms på över 50 Mbps har VDSL tillräckligt med bandbredd för att stödja alla dessa anslutningar samtidigt. Det här snabbt dataöverföringshastighet tillåter också VDSL att konkurrera med kabelinternetleverantörer, som historiskt sett har erbjudit snabbare internetåtkomsthastigheter.

Den första versionen av VDSL (ITU-standard G.993.1) godkändes 2004 och erbjuds fortfarande vanligtvis av internetleverantörer. En uppdaterad version som heter VDSL2 (ITU-standard G.993.2) introducerades dock 2006 och erbjuder symmetrisk nedladdnings- och uppladdningshastighet på 100 Mbps. VDSL2 tillhandahålls vanligtvis till företag och andra organisationer som kräver höghastighetsanslutningar för flera system.

https://TechLib.com/definition/vdsl

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av VDSL. Det förklarar i dataterminologi vad VDSL betyder och är en av många Internettermer i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna VDSL-definition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.