Hem : Internetvillkor : VoIP-definition

VoIP

Står för "Voice Over Internet Protocol" och uttalas ofta "voip". VoIP är i grunden en telefonanslutning över Internet. Uppgifterna skickas digitalt, med hjälp av Internetprotokollet (IP) istället för analoga telefonlinjer. Detta gör att människor kan prata med varandra långväga och runt om i världen utan att behöva betala långväga eller internationella telefonavgifter.

För att kunna använda VoIP behöver du en dator, en internetanslutning och VoIP-programvara. Du behöver också antingen en mikrofon, en analog telefonadapter eller en VoIP-telefon. Många VoIP-program låter dig använda en grundläggande mikrofon- och högtalarinställning. Andra kräver VoIP-telefoner, som är som vanliga telefoner, men som vanligtvis ansluts till din dator via USB. Analoga telefonadaptrar gör att du kan använda vanliga telefoner med din dator. IP-telefoner är ett annat alternativ som ansluts direkt till en router via ethernet eller trådlöst. Dessa telefoner har all nödvändig programvara för VoIP inbyggd och behöver därför inte en dator.

Den största leverantören av VoIP-tjänster är Vonage, men det finns flera andra företag som erbjuder liknande tjänster. Medan Vonage tar ut en månatlig serviceavgift tillåter program som Skype och PeerMe användare att ansluta till varandra och prata gratis. Dessa gratistjänster kan dock erbjuda färre anslutningar, lägre ljudkvalitet och kan vara mindre tillförlitliga än betalda tjänster som Vonage.

VoIP kallas också IP-telefoni, internettelefoni och digital telefon.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av VoIP. Det förklarar i dataterminologi vad VoIP betyder och är ett av många Internettermer i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna VoIP-definition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.