Hem : Hårdvaruvillkor : Definition av flyktigt Minne

Flyktigt Minne

Flyktigt minne är minne som kräver elektrisk ström för att behålla datum. När strömmen stängs av raderas all data. Flyktigt minne står ofta i kontrast till icke-flyktigt minne, som inte kräver ström för att upprätthålla datalagringstillståndet.

Den vanligaste typen av flyktigt minne är minne med slumpmässig åtkomst, eller ram. Datorer och andra elektroniska enheter använder RAM för snabb åtkomst till data. Läshastigheten för RAM är vanligtvis flera gånger snabbare än en masslagringsenhet, t.ex. hårddisk eller  SSD. När en dator stövlar upp, det laddar operativsystem i RAM. På samma sätt när du öppnar en ansökan på din dator eller mobila enhet laddas den in i RAM. Att ladda operativsystemet och aktiva applikationer i RAM gör att de kan köras mycket snabbare.

Eftersom RAM är flyktigt minne förloras all data som lagras i RAM när värdenheten stängs av eller startas om. Operativsystemet måste laddas in i RAM igen när enheten slås på. Även om detta kräver extra bearbetningstid under uppstart är "återställningen" som icke-flyktigt minne ger ett effektivt sätt att ta bort långvariga problem som kan uppstå när en dator körs. Det är därför som omstart av en dator eller elektronisk enhet är ett effektivt sätt att lösa vanliga problem.

System RAM är den vanligaste typen av flyktigt minne, men det finns flera andra typer. Nedan följer några exempel på flyktigt minne:

  1. System RAM (DRAM)
  2. Video RAM (VRAM)
  3. Processor L1 och L2 cache
  4. HDD- och SSD-cacheminne

OBS: Den "flyktiga" aspekten av termen "flyktigt minne" hänvisar till hur data går förlorade när strömmen stängs av. Det hänvisar inte till den spänning som krävs för att underhålla data.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av Volatile Memory. Det förklarar i dataterminologi vad Volatile Memory betyder och är ett av många hårdvarubegrepp i TechLib ordlistan.

Alla definitioner på TechLib webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna definition av flyktigt minne är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.