Hem : Hårdvaruvillkor : Memory Definition

Minnen

Precis som människor litar datorer mycket på minne. De behöver bearbeta och lagra data, precis som vi gör. Datorer lagrar dock data i digital format, vilket innebär att informationen alltid kan hämtas exakt så som den lagrades. Till skillnad från vårt minne blir datorns minne inte sämre med tiden.

Medan minnet kan referera till vilket som helst medium för datalagring, refererar det vanligtvis till ram, eller random access-minne. När din dator startar, laddar den operativsystemet i sitt minne eller RAM. Detta gör att din dator kan komma åt systemfunktioner, som att hantera musklick och tangenttryckningar, eftersom alla händelseshanterare är laddade i RAM. När du öppnar ett program laddas också gränssnittet och funktionerna som används av det programmet i RAM.

RAM är en mycket snabb typ av minne, vilket gör den idealisk för lagring av aktiva program och systemprocesser. Det är annorlunda än hårddiskutrymme i och med att RAM består av fysiska minneschips, medan hårddiskar är magnetiska skivor som snurrar inuti a hårddisk. Åtkomst till RAM är mycket snabbare än åtkomst till hårddisken eftersom RAM-åtkomst baseras på elektriska laddningar, medan hårddisken måste söka till rätt del av disken innan du får åtkomst till data. Men all information som lagras i RAM raderas när datorns ström stängs av. Hårddisken lagrar å andra sidan data magnetiskt utan att behöva någon elektrisk ström. För mer information om skillnaden mellan RAM och hårddiskutrymme, se detta Hjälpcenterartikel.

En annan vanlig typ av minne är flashminne, som vanligtvis används för små enheter som digitalkameror, USB-nyckelring och bärbara musikspelare som iPod nano. Denna typ av minne, känt som "elektriskt raderbart programmerbart skrivminne" (EEPROM), är praktiskt för bärbara enheter, eftersom det lagrar information även när strömkällan är avstängd men är mindre och mer motståndskraftig än en hårddisk.

Sammanfattningsvis är minne en viktig del av hur datorer och många elektroniska enheter fungerar. Medan minne och RAM ofta kan användas synonymt är det bra att veta om andra typer av minne också. Förhoppningsvis kommer du att kunna lagra den information du har lärt dig i ditt eget minne.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av minne. Det förklarar i dataterminologi vad Memory betyder och är ett av många hårdvarubegrepp i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna minnesdefinition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.