Hem : Hårdvaruvillkor : RAM-definition

ram

Står för "Random Access Memory" och uttalas "ram". RAM är vanligt hårdvara komponent som finns i elektroniska enheter, inklusive stationära datorer, bärbara datorer, tabletteroch smartphones. På datorer kan RAM installeras som minnesmoduler, Såsom DIMM eller (SO-DIMM sodimm). I surfplattor och smartphones är RAM vanligtvis integrerat i enheten och kan inte tas bort.

Mängden RAM i en enhet avgör hur mycket minne de operativsystem och öppen tillämpningar kan använda. När en enhet har tillräckligt med RAM kan flera program köras samtidigt utan avmattning. När en enhet använder nästan 100% av tillgängligt RAM-minne måste minnet bytas mellan applikationer, vilket kan orsaka en märkbar avmattning. Att lägga till RAM eller köpa en enhet med mer RAM är därför ett av de bästa sätten att förbättra prestanda.

"RAM" och "minne" kan användas omväxlande. Till exempel har en dator med 16 GB RAM 16 gigabyte minne. Detta är annorlunda än lagringskapacitet, som refererar till hur mycket diskutrymme enheten har HDD or SSD för lagring av filer.

Systemminne anses vara "flyktigt" minne eftersom det bara lagras datum medan en enhet är påslagen. När enheten slås av raderas data som lagras i RAM-minnet. När enheten startas om laddar operativsystemet och applikationer ny data i systemminnet. Det är därför som omstart av en dator ofta löser problem.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av RAM. Det förklarar i dataterminologi vad RAM betyder och är en av många hårdvarubegrepp i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna RAM-definition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.