Hem : Hårdvaruvillkor : SO-DIMM-definition

SO-DIMM

Står för "Small Outline Dual In-Line Memory Module." De flesta stationära datorer har gott om plats för ram chips, så storleken på minnesmodulerna är inte ett problem. Men med bärbara datorer, storleken på minnesmodulerna har betydelse. Eftersom bärbara datorer är utformade för att vara så små och så lätta som möjligt, har storleken på varje komponent betydelse. Faktum är att bärbara datordelar är så proppade ihop, att stora RAM-chips ofta inte passar in i den övergripande bärbara designen. Det är därför SO-DIMM-moduler skapades.

En SO-DIMM är ungefär hälften av en vanlig storlek DIMM. Detta möjliggör större flexibilitet vid utformning av minnesplatser för bärbara datorer. Många bärbara datorer har ett användartillgängligt avsnitt som innehåller SO-DIMM-modulerna, vilket gör det enkelt att uppgradera datorns RAM. Om RAM-chipsen var i full storlek DIMM skulle den här typen av design vara svårare att integrera och skulle sannolikt öka storleken på den bärbara datorn.

De första SO-DIMM-modulerna använde 72 stift (eller kontakter) och stödde 32-bitars dataöverföringar. Moderna SO-DIMM-moduler använder emellertid vanligtvis 144 stift, vilket möjliggör samma 64-bitars överföringar som en vanlig DIMM-storlek gör. Medan SO-DIMM-enheter används främst i bärbara datorer använder vissa stationära datorer med små formfaktorer också SO-DIMM-moduler för att minska fallets totala storlek. Men när storleken inte är ett problem används vanliga DIMM-moduler vanligtvis eftersom de är en mer kostnadseffektiv lösning.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av SO-DIMM. Det förklarar i dataterminologi vad SO-DIMM betyder och är ett av många hårdvarubegrepp i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att den här SO-DIMM-definitionen är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.