Hem : Programvaruvillkor : Definition av operativsystem

Operativ system

Ett operativsystem eller "OS" är programvara som kommunicerar med hårdvara och tillåter andra program att springa. Den består av systemmjukvaraeller de grundläggande filer som din dator behöver starta upp och funktion. Varje stationär dator, surfplatta och smartphone har ett operativsystem som ger grundläggande funktioner för enheten.

Vanliga stationära operativsystem inkluderar fönster, OS Xoch Linux. Medan varje operativsystem är olika ger de flesta ett grafiskt användargränssnitt, eller GUI, som inkluderar en desktop och möjligheten att hantera filer och mappar. De låter dig också installera och köra program skrivna för operativsystemet. Windows och Linux kan installeras på standard PC hårdvara, medan OS X är utformad för att köras på Apple-system. Därför påverkar hårdvaran du väljer vilket operativsystem du kan köra.

Mobila enheter, t.ex. tabletter och smartphones inkluderar även operativsystem som tillhandahåller ett GUI och kan köras tillämpningar. Vanliga mobila operativsystem inkluderar Android, iOS och Windows Phone. Dessa operativsystem är utvecklade speciellt för bärbara enheter och är därför utformade runt pekskärm inmatning. Medan tidiga mobila operativsystem saknade många funktioner som finns i stationära operativsystem, inkluderar de nu avancerade funktioner, till exempel möjligheten att köra appar från tredje part och köra flera appar samtidigt.

Eftersom operativsystemet fungerar som en grundläggande dator användargränssnitt, det påverkar avsevärt hur du interagerar med enheten. Därför föredrar många användare att använda ett specifikt operativsystem. Till exempel kan en användare föredra att använda en dator med OS X istället för en Windows-baserad dator. En annan användare kanske föredrar en Android-baserad smartphone istället för en iPhone, som kör iOS.

När programutvecklare skapar applikationer måste de vara skriv och sammanställa dem för ett specifikt operativsystem. Detta beror på att varje operativsystem kommunicerar på olika sätt med hårdvaran och har ett specifikt applikationsprogramgränssnitt, eller API, som programmeraren måste använda. Medan många populära program är plattformsoberoende, vilket innebär att de har utvecklats för flera operativsystem, vissa är bara tillgängliga för ett enda operativsystem. Därför är det viktigt att se till att operativsystemet stöder de program du vill köra när du väljer en dator.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av operativsystem. Det förklarar i dataterminologi vad operativsystem betyder och är ett av många programvaruuttryck i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att den här operativsystemdefinitionen är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.