Hem : Programvaruvillkor : OS X-definition

OS X

OS X är Apples operativsystem som går vidare Macintosh datorer. Den släpptes första gången 2001 och ersatte under de närmaste åren Mac OS 9 (även känd som Mac OS Classic) som standard OS för Mac-datorer. Det kallades "Mac OS X" fram till version OS X 10.8, då Apple släppte "Mac" från namnet.

OS X byggdes ursprungligen från NeXTSTEP, ett operativsystem designat av NeXT, som Apple förvärvade när Steve Jobs återvände till Apple 1997. Liksom NeXTSTEP bygger OS X på Unix och använder samma Mach kernel. Den här kärnan ger OS X bättre multitrådning kapacitet och förbättrad minne hantering jämfört med Mac OS Classic. Medan förändringen tvingade Mac-utvecklare att skriva om sina program, gav den nödvändiga prestandaförbättringar och skalbarhet för framtida generationer av Mac-datorer.

OS X desktop gränssnitt kallas Finder och innehåller flera standardfunktioner. OS X har inte en aktivitetsfältet tycka om fönster, men innehåller istället en menyraden, som är fixerad längst upp på skärmen. Menyradens alternativ ändras beroende på vad ansökan körs för närvarande och döljs bara när helskärmsläge är aktiverat. Finder innehåller också en Dock, som visas som standard längst ner på skärmen. Dock ger enkel åtkomst med ett klick till applikationer som ofta används och filer. Finder visar också en användarväljbar skrivbordsbakgrund som fungerar som bakgrund för ikoner och öppen fönster.

När du startar en Mac laddas OS X automatiskt. Det fungerar som det grundläggande användargränssnitt, men fungerar också bakom kulisserna, hanterar processer och applikationer. När du till exempel dubbelklickar på en applikationsikon startar OS X motsvarande program och ger minne till programmet medan det körs. Det omfördelar minne efter behov och frigör använt minne när ett program avslutas. OS X innehåller också ett omfattande API, eller bibliotek av funktioner, som utvecklare kan använda när de skriver Mac-program.

Medan OS X-gränssnittet fortfarande liknar den ursprungliga versionen som släpptes 2001, har det gått igenom flera uppdateringar, som var och en har lagt till många nya funktioner i operativsystemet. Nedan finns en lista över de olika versionerna av OS X, tillsammans med deras kodnamn.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av OS X. Det förklarar i dataterminologi vad OS X betyder och är ett av många programvaruuttryck i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att den här OS X-definitionen är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.