Hem : Programvaruvillkor : Windows Definition

fönster

Windows är en serie av operativsystem utvecklat av Microsoft. Varje version av Windows innehåller en grafiskt användargränssnitt, Med en desktop som låter användare visa filer och mappar i fönster. Under de senaste två decennierna har Windows varit det mest använda operativsystemet för persondatorer PC.

Microsoft Windows är utformat för både hemdator och professionella ändamål. Tidigare versioner av Windows-hemutgåvor inkluderar Windows 3.0 (1990), Windows 3.1 (1992), Windows 95 (1995), Windows 98 (1998), Windows Me (2000), Windows XP (2001) och Windows Vista (2006). Den nuvarande versionen, Windows 7, släpptes 2009.

Den första affärsinriktade versionen av Windows, kallad Windows NT 3.1, var 1993. Detta följdes av Windows 3.5, 4.0 och Windows 2000. När Microsoft släppte Windows XP 2001 skapade företaget helt enkelt olika versioner av operativsystemet för personliga och affärsmässiga ändamål. Windows Vista och Windows 7 har följt samma utgivningsstrategi.

Windows är utformat för att köras på standard x86 hårdvara, som Intel och AMD processorer. Därför kan den installeras på flera hårdvarumärken, som Dell-, HP- och Sony-datorer, såväl som hembyggda datorer. Windows 7 innehåller också flera pekskärm funktioner som gör att operativsystemet kan köras på vissa surfplattor och datorer med pekskärm. Microsofts mobila operativsystem, Windows Phone, är utformat speciellt för smartphones och körs på flera telefoner, inklusive HTC, Nokia och Samsung.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av Windows. Det förklarar i dataterminologi vad Windows betyder och är ett av många programvaruuttryck i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna Windows-definition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.