Hem : Hårdvaruvillkor : Processordefinition

Processorn

En processor eller "mikroprocessor" är ett litet chip som finns i datorer och andra elektroniska enheter. Dess grundläggande jobb är att ta emot ingång och tillhandahålla lämpligt produktion. Även om detta kan verka som en enkel uppgift kan moderna processorer hantera biljoner beräkningar per sekund.

Den centrala processorn på en dator är också känd som CPU, eller "centralbehandlingsenhet." Denna processor hanterar alla grundläggande systeminstruktioner, såsom bearbetning mus och tangentbord inmatning och körning tillämpningar. Mest stationära datorer innehåller en CPU utvecklad av antingen Intel eller AMD, som båda använder x86 Processorn arkitektur. Mobila enheter, t.ex. bärbara datorer och tabletter kan använda Intel- och AMD-processorer, men kan också använda specifika mobilprocessorer som utvecklats av företag som ARM eller Apple.

Moderna processorer innehåller ofta flera processorkärnor, som arbetar tillsammans för att bearbeta instruktioner. Även om dessa "kärnor" finns i en fysisk enhet, är de faktiskt enskilda processorer. Faktum är att om du ser datorns prestanda med en systemövervakning verktyg tycka om Aktivitetshanteraren (Windows) eller Aktivitetskontroll (Mac OS X) ser du separata grafer för varje processor. Processorer som innehåller två kärnor kallas dual-core processorer, medan de med fyra kärnor kallas quad-core processorer. Vissa avancerade arbetsstationer innehåller flera processorer med flera kärnor, vilket gör att en enda maskin kan ha åtta, tolv eller ännu fler processorkärnor.

Förutom den centrala processorn innehåller de flesta stationära och bärbara datorer också en GPU. Denna processor är speciellt utformad för att rendera grafik som matas ut på en bildskärm. Stationära datorer har ofta en grafikkort som innehåller GPU, medan mobila enheter vanligtvis innehåller ett grafikchip som är integrerat i moderkort. Genom att använda separata processorer för system- och grafikbehandling kan datorer hantera grafikintensiva applikationer mer effektivt.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av Processor. Det förklarar i dataterminologi vad Processor betyder och är ett av många hårdvarubegrepp i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna processordefinition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.