Hem : Hårdvaruvillkor : Definition av processorns kärna

Processorkärna

En processorkärna (eller helt enkelt "kärna") är en individ Processorn inom en CPU. Många datorer idag har multi-core processorer, vilket innebär att processorn innehåller mer än en kärna.

Under många år hade datorprocessorer bara en enda kärna. I början av 2000-talet, som processor klockhastigheter började plateauing behövde CPU-tillverkare hitta andra sätt att öka bearbetningsprestanda. Ursprungligen uppnådde de detta genom att placera flera processorer i avancerade datorer. Även om detta var effektivt tillförde det betydande kostnader för datorerna och multibehandlings prestanda begränsades av Bussen hastighet mellan processorerna.

Genom att kombinera processorer på ett enda chip kunde CPU-tillverkare öka prestandan mer effektivt till en lägre kostnad. De enskilda bearbetningsenheterna blev kända som "kärnor" snarare än processorer. I mitten av 2000-talet, dual-core och quad-core Processorer började ersätta konfigurationer med flera processorer. Medan ursprungligen endast avancerade datorer innehöll flera kärnor, idag nästan alla PC har flerkärniga processorer.

OBS: “Core” är också namnet på Intels processorlinje, som ersatte Pentium-sortimentet 2006. Exempel på Intel Core-processorer inkluderar Core Duo, Core 2, Core i3, Core i5 och Core i7.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av Processor Core. Det förklarar i dataterminologi vad Processor Core betyder och är ett av många hårdvarubegrepp i TechLib-ordboken.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna Processor Core-definition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.