Hem : Hårdvaruvillkor : Definition av multiprocessing

Multi

Under många år, datorns hastighet processorer ökat genom förbättringar av arkitekturen och klockfrekvens av processorer. Under senare år har dock chiptillverkare nått en gräns för hur små de kan göra transistorerna inuti CPU: er utan att de överhettas. Därför har användning av flera processorer, eller multiprocessing, blivit nästa steg för att öka datorprestandan.

Multiprocessing kan implementeras på två olika sätt: 1) med mer än en fysisk processor, eller 2) med en processor med flera kärnor. Till exempel hade tidiga Power Mac G5-datorer flera fysiska processorer, alla med sina egna kylfläns och frontside buss. När Apple bytte till att använda Intel-processorer 2006 började de använda dual-core processorer. Dessa marker ser ut som en enda processor, men fungerar som två. Nu har vissa maskiner som Mac Pro fyrkärniga processorer, som inkluderar fyra processorkärnor. Vissa Mac-proffs har till och med två fysiska fyrkärniga processorer, vilket ger datorn totalt åtta processorer. De flesta Windows- och Linux-baserade datorer använder nu också processorer med flera kärnor.

Medan multiprocessing låter som ett logiskt val för att förbättra datorprestandan måste den stödjas av datorns operativsystem för att fungera korrekt. Lyckligtvis nuvarande versioner av båda fönster och Mac OS X fullt stöd för multiprocessing. Detta innebär att de kan hantera flera processorer som en processor, och dela processbelastningen mellan dem. Ändå kan inte alla uppgifter delas lika mellan två eller flera processorer. Även om flerbearbetning kan öka datorns hastighet förbättras det därför vanligtvis inte prestandan med den exakta faktorn för processorer i maskinen.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av Multiprocessing. Det förklarar i dataterminologi vad Multiprocessing betyder och är en av många hårdvarubegrepp i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna Multiprocessing-definition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.