Hem : Hårdvaruvillkor : Definition med dubbla kärnor

Dual-Core

En dual-core processor är en CPU med två processorer eller "exekveringskärnor" i samma integrerad krets. Varje processor har sin egen cache och styrenhet, vilket gör att den kan fungera lika effektivt som en enda processor. Men eftersom de två processorerna är länkade tillsammans kan de utföra operationer upp till dubbelt så snabbt som en enda processor kan.

Intel Core Duo, AMD X2 och dual-core PowerPC G5 är alla exempel på processorer som använder dual-core-teknik. Dessa processorer kombinerar vardera två processorkärnor på ett enda kiselchip. Detta skiljer sig från en "dual processor" -konfiguration, där två fysiskt separata processorer arbetar tillsammans. Vissa avancerade maskiner, till exempel PowerPC G5 Quad, använder dock två separata processorer med dubbla kärnor tillsammans, vilket ger upp till fyra gånger prestandan för en enda processor.

Medan ett dual-core-system har dubbla processorkraften för en enprocessormaskin, fungerar det inte alltid dubbelt så snabbt. Det beror på att programvaran som körs på maskinen kanske inte kan dra full nytta eller båda processorerna. Några operativsystem och program är optimerade för flerbearbetning, medan andra inte är det. Även om program som har optimerats för flera processorer kommer att köras särskilt snabbt på dual-core-system, kommer de flesta programmen åtminstone att dra nytta av flera processorer också.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av Dual-Core. Det förklarar i dataterminologi vad Dual-Core betyder och är en av många hårdvarubegrepp i TechLib-ordboken.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna definition med dubbla kärnor är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.