Hem : Tekniska termer : Cache-definition

Cache

Cache, som uttalas "kontant" (inte "fånga" eller "cashay"), lagrar nyligen använd information så att den snabbt kan nås vid ett senare tillfälle. Datorer har flera olika typer av cachning för att köra mer effektivt och därigenom förbättra prestanda. Vanliga typer av cachar inkluderar webbläsare cache, disk cache, minne cache och Processorn cache.

  1. Webbläsarens cache - De flesta webbläsare cachar webbsida data av standard. Till exempel när du besöker en webbsida kan webbläsaren cacha html, bilder och annat CSS or JavaScript filer som sidan hänvisar till. När du bläddrar igenom andra sidor på webbplatsen som använder samma bilder, CSS eller JavaScript, behöver din webbläsare inte ladda ner filerna igen. Istället kan webbläsaren helt enkelt ladda dem från cachen, som lagras på din lokala hårddisk.
  2. Minne cache - När en ansökan körs kan det cacha vissa data i systemminnet, eller ram. Om du till exempel arbetar med ett videoprojekt kan videoredigeraren ladda in specifika videoklipp och ljudspår från hårddisken i RAM-minnet. Eftersom RAM kan nås mycket snabbare än en hårddisk, minskar detta fördröjning vid import och redigering av filer.
  3. Diskcache - Mest HDDs och SSD inkluderar en liten mängd RAM som fungerar som en skivcache. En typisk diskcache för en 1 terabyte hårddisken är 32 megabyte, medan en 2 TB hårddisk kan ha 64 MB cache. Den här lilla mängden RAM kan göra stor skillnad i enhetens prestanda. Till exempel när du öppnar en mapp med ett stort antal filerkan referenserna till filerna sparas automatiskt i diskcachen. Nästa gång du öppnar mappen kan listan över filer laddas omedelbart istället för att ta flera sekunder innan den visas.
  4. Processorns cache - Processorkakor är ännu mindre än diskcachar. Detta beror på att ett processorcache innehåller små datablock, som ofta använda instruktioner, som kan nås snabbt av CPU. Moderna processorer innehåller ofta en L1-cache som ligger precis bredvid processorn och en L2-cache som ligger något längre bort. L1-cachen är den minsta (cirka 64 kB), medan L2-cachen kan vara cirka 2 MB stor. Vissa avancerade processorer inkluderar till och med en L3-cache, som är större än L2-cachen. När en processor har åtkomst till data från högre cacheminnet kan den också flytta data till cacheminnet på lägre nivå för snabbare åtkomst nästa gång.

Mest cachning sker i bakgrunden, så du kommer inte ens märka att det händer. Faktum är att den enda av ovanstående cachar som du kan kontrollera är webbläsarens cache. Du kan öppna dina webbläsarinställningar för att visa cache-inställningarna och ändra storleken på din webbläsarcache eller tömma cacheminnet om det behövs.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av Cache. Det förklarar i dataterminologi vad Cache betyder och är ett av många tekniska termer i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att den här cachedefinitionen är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.