Hem : Programvaruvillkor : Programdefinition

Program

Program är ett vanligt datoruttryck som kan användas både som substantiv och verb. Ett program (substantiv) är körbart programvara som körs på en dator. Det liknar en skript, men är ofta mycket större i storlek och kräver ingen skriptmotor för att kunna köras. Istället består ett program av sammanställas kod som kan köras direkt från datorns operativsystem.

Exempel på program inkluderar webbläsare, ordbehandlare, e-postklienter, videospel och systemverktyg. Dessa program kallas ofta tillämpningar, som kan användas synonymt med "program." På Windows har program vanligtvis en EXE filtillägg, medan Macintosh-program har en .APP förlängning.

När "program" används som verb betyder det att skapa ett program. Till exempel skapar programmerare program genom att skriva kod som instruerar datorn vad man ska göra. Funktionerna och kommandona skrivna av programmeraren kallas tillsammans källkod. När koden är klar kompileras källkodfilen eller filerna till ett körbart program.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av programmet. Det förklarar i dataterminologi vad Program betyder och är ett av många programvaruuttryck i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna programdefinition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.