Hem : Hårdvaruvillkor : Definition med fyrkärnig

Quad-Core

En fyrkärna CPU har fyra processorkärnor i ett chip. Det liknar en dual-core CPU, men har fyra separata processorer (snarare än två), som kan bearbeta instruktioner samtidigt.

Quad-core processorer har blivit mer populära de senaste åren som klockhastigheter av processorer har planerat. Genom att inkludera flera kärnor i en enda CPU kan chiptillverkare generera högre prestanda utan att öka klockhastigheten. Prestationsvinsten kan dock bara realiseras om datorns programvara stöder multibehandlings. Detta gör det möjligt för programvaran att dela upp processbelastningen mellan flera processorer (eller "kärnor") istället för att bara använda en processor åt gången. Lyckligtvis erbjuder de flesta moderna operativsystem och många program stöd för multiprocessing.

Några exempel på fyrkärniga processorer inkluderar Intel Core 2 Quad, Intel Nehalem och AMD Phenom X4-processorer. Intel-processorerna används i Mac-, Windows- och Linux-system, medan AMD-processorerna endast används i Windows- och Linux-system. Medan fyra kärnor kan verka imponerande, har vissa avancerade datorer två fyrkärniga processorer, vilket ger dem totalt åtta processorkärnor. Nu är det lite kärnkraft!

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av Quad-Core. Det förklarar i dataterminologi vad Quad-Core betyder och är en av många hårdvarubegrepp i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna Quad-Core-definition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.