Hem : Tekniska termer : Definition av QR-kod

QR-kod

En QR-kod (förkortning för "snabbsvarskod") är en typ av streckkod som innehåller en matris av prickar. Den kan skannas med en QR-skanner eller en smartphone med inbyggd kamera. En gång skannad, programvara på enheten omvandlar punkterna i koden till siffror eller a sträng av tecken. Om du till exempel skannar en QR-kod med din telefon kan du öppna en URL i telefonens webbläsare.

Alla QR-koder har en fyrkantig form och innehåller tre kvadratiska konturer i nedre vänstra, övre vänstra och övre högra hörnet. Dessa fyrkantiga konturer definierar kodens riktning. Prickarna i QR-koden innehåller format- och versioninformation samt själva innehållet. QR-koder inkluderar också en viss nivå av felkorrigering, definierad som L, M, Q eller H. En låg mängd felkorrigering (L) gör att QR-koden kan innehålla mer innehåll, medan högre felkorrigering (H) gör koden lättare att skanna.

QR-koder har två betydande fördelar jämfört med traditionella UPC: er - streckkoder som ofta används i detaljhandelsförpackningar. För det första, eftersom QR-koder är tvådimensionella, kan de innehålla betydligt mer datum än en endimensionell UPC. Medan en UPC kan innehålla upp till 25 olika tecken, en 33x33 (version 4) QR-kod, kan innehålla 640 bitar eller 114 alfanumeriska tecken. En 177x177 (version 40) QR-kod kan lagra upp till 23,648 bitar eller 4,296 tecken.

En annan fördel med QR-koder är att de kan skannas från en skärm. Standard UPC-skannrar använder en laser för att skanna streckkoder, vilket innebär att de vanligtvis inte kan skanna en UPC från en skärm (som en smartphone). QR-skannrar är dock utformade för att fånga 2D-bilder som skrivs ut på papper eller visas på en skärm. Detta gör det möjligt att använda en QR-kod på din smartphone som boardingkort på flygplatsen eller som biljett till ett evenemang.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av QR-kod. Det förklarar i dataterminologi vad QR-kod betyder och är en av många tekniska termer i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna QR-koddefinition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.