QBE
Står för "Fråga efter exempel." QBE är en funktion som ingår i olika databas applikationer som ger en användarvänlig metod för att köra databasfrågor. Vanligtvis utan QBE måste en användare skriva inmatningskommandon med korrekt SQL (Structured Query Language) syntax. Detta är ett standardspråk som nästan alla databasprogram stöder. Men om syntaxen är något felaktig kan frågan returnera fel resultat eller kanske inte köras alls.
Funktionen Fråga efter exempel ger ett enkelt gränssnitt för en användare att ange frågor. Istället för att skriva ett helt SQL-kommando kan användaren bara fylla i tomma eller välja objekt för att definiera frågan hon vill utföra. Exempelvis kan en användare vilja välja en post från en tabell som heter "Table1" med ett ID på 123. Med hjälp av SQL skulle användaren behöva mata in kommandot "VÄLJ * FRÅN Table1 WHERE ID = 123". QBE-gränssnittet kan tillåta användaren att bara klicka på Tabell1, skriva in "123" i ID-fältet och klicka på "Sök".
QBE erbjuds med de flesta databasprogram, men gränssnittet skiljer sig ofta mellan applikationer. Till exempel har Microsoft Access ett QBE-gränssnitt som kallas "Query Design View" som är helt grafiskt. Programmet phpMyAdmin som används med MySQL, erbjuder ett webbaserat gränssnitt där användare kan välja en frågoperatör och fylla i tomma med söktermer. Oavsett vilken QBE-implementering som levereras med ett program är syftet detsamma - att göra det enklare att köra databasfrågor och att undvika frustrationer med SQL-fel.