Kärna
En kärna är ett grundläggande lager av en operativsystem (OS). Det fungerar på en grundnivå, kommunicerar med hårdvara och hantera resurser, t.ex. ram och den CPU.
Eftersom en kärna hanterar många grundläggande processer måste den laddas i början av startsekvens när en dator startar. Kärnan utför en systemkontroll och känner igen komponenter, så som Processorn, GPUoch minne. Det söker också efter anslutna kringutrustning. När operativsystemet laddas och grafiskt användargränssnitt visas, fortsätter kärnan att gå. Även efter att operativsystemet är fullt laddat fortsätter kärnan att köras i bakgrunden och hanterar systemresurser.
Typer av kärnor
Det finns flera typer av kärnor, men två populära inkluderar monolitiska kärnor och mikrokerneler. En monolitisk kärna är en enda kodbas, eller block av källkod, som tillhandahåller alla nödvändiga tjänster som erbjuds av operativsystemet. Det är en enkel design och skapar ett väldefinierat kommunikationslager mellan hårdvaran och programvaran.
Mikrokerneler har samma funktion som monolitiska kärnor, men de är utformade för att vara så små som möjligt. Istället för att hantera alla resurser från en enda kodbas, hanterar kärnan bara de mest grundläggande funktionerna. Den använder moduler eller "servrar" för att hantera allt annat. Till exempel, enhetsdrivrutiner ingår vanligtvis i en monolitisk kärna, men de skulle delas upp i separata moduler i en mikrokärna. Denna design är mer komplex, men den kan ge en mer effektiv användning av systemresurser och skyddar mot system kraschar.
Kernel Panics
Eftersom kärnan hanterar de mest grundläggande funktionerna på en dator kan den ta ner hela datorn om den kraschar. Denna oönskade händelse kallas "kernel panic" på MacOS och Unix system. Det liknar Blåskärm in fönster. Det enda sättet att återhämta sig från en kärnpanik är att starta om datorn.
OBS: Kernepaniker orsakas ofta av hårdvarukommunikationsproblem. Om din dator producerar upprepade kärnpanikar kan du försöka koppla bort onödiga enheter för att se om det löser problemet.