Hem : Programvaruvillkor : Drivardefinition

Driver

En drivrutin eller enhetsdrivrutin är en programvara program som möjliggör en specifik hårdvara enheten för att arbeta med en dators operativsystem. Drivrutiner kan krävas för interna komponenter, t.ex. grafikkort och optiska medier enheter, såväl som externa kringutrustning, Såsom skrivare och monitorer.

Den mest moderna hårdvaran är "plug and play, "vilket innebär att enheterna fungerar utan att installera drivrutiner. Men även om en hårdvaruenhet känns igen av operativsystemet, installera rätt drivrutiner kan ge ytterligare alternativ och funktioner för enheten. Till exempel de flesta möss fungerar automatiskt när de är anslutna till en PC. Om du installerar lämplig musdrivrutin kan du dock anpassa funktionen för varje knapp och justera musens känslighet. Några tangentbord med drivrutiner kan du tilldela funktioner till specifika tangenter, som att styra volymen eller öppna specifika tillämpningar.

Det finns flera olika sätt att installera drivrutiner. För vissa enheter, t.ex. skrivare, kan operativsystemet automatiskt hitta och installera rätt drivrutiner när enheten är ansluten. I andra fall kan drivrutiner installeras från en CD or dvd med hårdvaran. Om ingen skiva finns tillgänglig kan du vanligtvis ladda ner de senaste drivrutinerna från tillverkarens webbplats från "Support" eller "Nedladdningar". De flesta nedladdningsbara drivrutiner inkluderar en installatören som automatiskt installerar nödvändiga filer när du öppnar den nedladdade filen.

Filändelser: .DRV, . Dll, SYS, .KEXT

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av Driver. Det förklarar i dataterminologi vad Driver betyder och är ett av många programvaruuttryck i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna drivardefinition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.