Hem : Programvaruvillkor : Definition av rikt text

Rik text

Rich text är mer spännande än oformatterad text. Den stöder textformatering, till exempel nål, kursivoch understrykning, liksom olika typsnitt, teckenstorlekar och färgad text. Rika textdokument kan också innehålla sidformateringsalternativ, såsom anpassade sidmarginaler, radavstånd och flikbredder.

De flesta ordbehandlare, till exempel Microsoft Word, Lotus Word Pro och AppleWorks, skapar rich text-dokument. Men om du sparar ett dokument i ett programs ursprungliga format kan det bara öppnas med det program som skapade det. Lotus Word Pro kommer till exempel inte att kunna öppna ett AppleWorks-textdokument, även om båda programmen är textredigerare. Detta beror på att varje program använder sin egen metod för att formatera och skapa textfiler.

Den goda nyheten är att de flesta ordbehandlare låter dig spara rikt textdokument i generiken Rich Text Format. Detta filformat, som använder RTF-förlängning behåller mest, om inte all textformatering. Men eftersom det är ett standardformat kan det öppnas av nästan vilket ordbehandlingsprogram som helst och även de flesta grundläggande textredigerare.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av Rich Text. Det förklarar i dataterminologi vad Rich Text betyder och är ett av många programvaruuttryck i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna Rich Text-definition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.