Hem : Programvaruvillkor : Definition av vanlig text

Plain Text

Textdokument finns i två smaker - rik text och vanlig text. Vanlig text, som du kanske har gissat, är ganska enkel. Den stöder standard ASCII tecken, inklusive siffror, symboler och mellanslag, men stöder inte någon typ av textformatering. Därför kan du inte använda fet, kursiv eller understruken stil, och du kan inte använda olika typsnitt eller teckensnittsstorlekar i ett vanligt textdokument.

Eftersom vanlig text inte innehåller information om textstorlekar eller stilar är det det mest effektiva sättet att lagra text. Vanliga textdokument tar ofta mindre än hälften av storleken på rich text-dokument som innehåller samma antal tecken. Det här är varför loggfiler, som innehåller en "logg" av data som genereras av ett program, lagras vanligtvis i klartextformat.

Du kan använda en grundläggande textredigerare som anteckningsblock eller WordPad (för Windows) eller TextEdit (för Mac) för att skapa ett vanligt textdokument. Övrig ordbehandling program kan också skapa vanliga textdokument, men du kan behöva använda "Spara som...kommandot och välj alternativet för ren text när du sparar filen. Tänk på att om du ändrar ett textdokument till en vanlig textfil kommer du att förlora all formatering som tillämpas på texten.

Eftersom konvertering av rik text till vanlig text tar bort textformatering kan den här processen användas för att ta bort alla format från formaterad text. Om du till exempel använder Windows kan du kopiera text från ett formaterat dokument och klistra det till Notepad, som bara stöder vanlig text. Om du kopierar texten som du precis klistrade in i anteckningsblocket kopieras den oformaterade texten till din Urklipp. Nästa gång du klistrar in texten klistras den in som vanlig text. Om du använder en Mac kan du göra samma sak med TextEdit, men eftersom programmet stöder rich text måste du välja Format → Gör vanlig text efter att du har klistrat in texten i programmet.

Filändelsen: TXT

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av vanlig text. Det förklarar i dataterminologi vad vanlig text betyder och är ett av många programvaruuttryck i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna definition av vanlig text är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.