Hem : Programvaruvillkor : Definition av loggfil

Loggfilen

En loggfil är en fil som innehåller en lista över händelser som har "loggats" av en dator. Loggfiler genereras ofta under programvaran installationer och skapas av webbservrar, men de kan också användas för många andra ändamål. De flesta loggfiler sparas i a oformatterad text format, vilket minimerar filstorleken och låter dem ses i en grundläggande textredigerare.

Loggfiler skapade av programvara installatörer innehåller vanligtvis en lista med filer som har lagts till eller kopierats till hårddisk under installationsprocessen. De kan också innehålla datum och tid filerna installerades, liksom katalog där varje fil placerades. Installatörsloggfiler tillåter användare att se exakt vilka filer som installerades på deras system av ett specifikt program. Detta kan vara användbart vid felsökning av programkrascher eller när du avinstallerar ett program.

web servrar använda loggfiler för att registrera data om webbplatsbesökare. Denna information inkluderar vanligtvis IP-adress för varje besökare, tidpunkten för besöket och sidorna som besökts. Loggfilen kan också hålla reda på vilka resurser som laddades under varje besök, till exempel bilder, JavaScript, eller CSS filer. Dessa data kan bearbetas av webbplatsstatistikprogramvara som kan visa informationen i ett användarvänligt format. Till exempel kan en användare kunna se ett diagram över dagliga besökare under den senaste månaden och klicka på varje dag för att se mer detaljerad information.

Loggfiler kan också genereras av mjukvaruverktyg, FTP-program och operativsystem. Till exempel sparar Mac OS X en logg över alla program- och systemkrascher, som kan visas med den inbyggda Konsol Ansökan. Windows registrerar applikations-, säkerhets- och systemloggar, som alla kan visas med den medföljande Loggboken program. De flesta loggfiler har ett ".log" filtillägg, men många använder istället ".txt" -tillägget eller ett annat proprietärt tillägg.

Filändelsen: .LOG

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av loggfil. Det förklarar i dataterminologi vad Log File betyder och är ett av många programvaruuttryck i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna loggfildefinition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.