Hem > V > Vad Gör En Router?

Vad gör en router?

Routern tilldelar IP-adresser till anslutna enheter. Adressen som en dator har inne i ett lokalt nätverk kallas lokal IP-adress. Adressen som datorns router har på internet kallas publik IP-adress. Det är bara den publika IP-adressen som syns för utomstående när datorn surfar på internet.

Läs mer

Folk frågar också hur viktig är routern?

Routern tar internetsignalen in i ditt hem och fördelar ut den till de olika enheterna som ska kopplas till det trådlösa nätverket, förklarar Tomas Kristiansen, som är ansvarig för nätverk och smarta hem hos Komplett. Det är routerns primärhastighet som avgör hur snabbt du upplever internethastigheten. Hur gör man med en router? För att lyckas med detta bör du placera routern i samma rum som du har ditt nätverksuttag eller modem. Koppla in strömkabeln i ett uttag och i din router. Gör sedan detsamma med nätverkskabeln, vilken kopplas in i nätverksuttaget eller modemet samt i routern. Du bör nu se att ikonerna på routern börjar lysa och blinka.

Och en annan fråga, vad är skillnaden mellan wifi och router?

Ett modem och en router är två separata prylar. Medan modemet ansluter datorn till internet gör routern att flera enheter kan samsas om samma internetanslutning. Måste man ha en router för internet? Oavsett om du ska beställa nytt bredband och vill kunna surfa trådlöst via WiFi, eller om du bara vill förbättra ditt nuvarande WiFi-nätverk så är valet av router viktigt. Faktum är att majoriteten av de problem som uppstår med uppkopplingen i hemmet kan härledas tillbaka till routern.

Med tanke på detta, måste man ha både modem och router?

Förutom en router behöver du också ett modem för att kunna dela det mobila bredbandet. En ny router har ofta ett inbyggt modem medan äldre varianter inte har det. Om din router inte har ett inbyggt modem måste du skaffa ett externt USB-modem som du stoppar in i routern. Vad innebär ett osäkert nätverk? De flesta offentliga Wi-Fi-nätverk använder normalt öppen WEP-autentisering, som är osäkert. Den här typen av kryptering har många säkerhetsbrister som kan orsaka att personlig information, till exempel nätverkstrafik, visas. Hemmanätverket kan också flaggas som osäkert om WEP anges som krypteringstyp.

Dessutom, hur ofta ska man byta router?

- Det har varit en enorm utveckling de senaste åren. Har du inte bytt router på två-tre år, har du garanterat N-standard. Hur många enheter kan kopplas till en router?

En router har vanligtvis en gräns på cirka 253 enheter som kan anslutas samtidigt. Detta antal kan ändras beroende på routern och de typer av enheter som ansluts. Vissa routrar kan till exempel ha en gräns på 128 enheter om de endast ansluter mindre enheter som telefoner eller bärbara datorer.

Följaktligen, kan man koppla in en router till en router?

Ja, du kan ansluta en router till en router. Detta kallas routerkaskadering. När du kaskadkopplar routrar kan du öka antalet tillgängliga IP-adresser samt antalet enheter som kan anslutas till nätverket.

By Keyte

Vad är en router och hur fungerar den? :: Hur man räknar ut dröjsmålsränta?
Användbara länkar