Hem > V > Vad Är En Router Och Hur Fungerar Den?

Vad är en router och hur fungerar den?

En router är en elektronisk apparat som gör att du kan koppla upp dig till internet på din dator, mobil, surfplatta och koppla dig till din trådlösa skrivare. Med en trådlös router behöver du inte någon kabel, du kan använda dig av ett trådlöst nätverk (WiFi) för att surfa online, streama filmer och arbeta.

Läs mer

Och därefter, måste man ha ett modem till en router?

Förutom en router behöver du också ett modem för att kunna dela det mobila bredbandet. En ny router har ofta ett inbyggt modem medan äldre varianter inte har det. Om din router inte har ett inbyggt modem måste du skaffa ett externt USB-modem som du stoppar in i routern. Vad är skillnaden på en router och ett modem? Ett modem och en router är två separata prylar. Medan modemet ansluter datorn till internet gör routern att flera enheter kan samsas om samma internetanslutning.

Varför måste jag ha en router?

Det är en unik sifferkombination som identifierar din dator på nätverket till exempel Internet. Varför behöver jag en router? Eftersom de flesta bredbandsleverantörer endast delar ut en IP-adress per hushåll, behöver du en router när du har flera datorer i ditt hem och vill att samtliga ska kunna använda Internet. Med hänsyn till detta, hur gör man med en router? För att lyckas med detta bör du placera routern i samma rum som du har ditt nätverksuttag eller modem. Koppla in strömkabeln i ett uttag och i din router. Gör sedan detsamma med nätverkskabeln, vilken kopplas in i nätverksuttaget eller modemet samt i routern. Du bör nu se att ikonerna på routern börjar lysa och blinka.

Man kan också fråga hur ansluter jag till min router?

- Högerklicka på din trådlösa anslutning och välj Visa tillgängliga trådlösa nätverk. - Leta reda på namnet på ditt trådlösa nätverk och dubbelklicka på det. - Om du har valt ett lösenord för din router så kommer Windows i det här läget att fråga efter en nyckel. Ange det lösenord du valt och klicka på anslut. Med tanke på detta, kan man använda internet utan router? Med hjälp av Wifi Direct kan du ansluta dina enheter till varandra utan behov ett nätverk. Wifi Direct är en standard som gör att wifi-enheter kan sammankopplas med varandra utan behov av en mellanliggande trådlös åtkomstpunkt eller router.

Och därefter, kan man koppla mobilt bredband till router?

Om din router har ett inbyggt modem behöver du bara sätta in sim-kortet i routern för att komma igång och kunna dela på det mobila bredbandet via wifi. Om din router däremot inte har något inbyggt modem måste du skaffa ett USB-modem som du i sin tur kopplar in i routerns USB-port för att komma igång. Vad är en Fiberbox?

En fiberbox är en typ av hölje som används för att skydda fiberoptiska kabelanslutningar. Lådan är vanligtvis tillverkad av metall eller plast och har ett gångjärnslock som kan öppnas för att komma åt kabelanslutningarna. Fiberboxar kan användas inomhus eller utomhus, och de har vanligtvis en väderbeständig tätning för att skydda kablarna från väder och vind.

Man kan också fråga hur lång kabel mellan modem och router?

Svaret på denna fråga beror på vilket modem och vilken router du använder. Generellt sett bör dock kabeln mellan modem och router inte vara längre än 15 meter.

By Magdalene

Vad gör ett modem? :: Vad gör en router?
Användbara länkar