Hem > V > Vilka Medier Är Trovärdiga?

Vilka medier är trovärdiga?

Trots detta visar en undersökning från SOM-institutet på att det fortfarande är de traditionella public service medierna, Sveriges radio och Sveriges television, som anses som mest trovärdig (Andersson, Weibull, 2018, 80).

Läs mer

Vilka är de fem källkritiska frågorna?

Källkritik

Vilket budskap har källan?

  • Finns något syfte med publiceringen?
  • Är informationen trovärdig?
  • Stämmer det med vad du redan vet?
  • Hittar du något budskap?
  • Finns dolda budskap?
  • Går fakta att kontrollera?
  • Saknas uppgifter?
Följaktligen, hur man gör en källkritisk analys? Att granska en text för att avgöra hur tillförlitlig den är när den beskriver eller bedömer något är att göra en källkritisk analys. I första hand gäller det att svara på frågan om textens uppgifter är riktiga eller oriktiga. Men en källa kan vara otillförlitlig även på andra sätt än genom falska upplysningar.

Vad är en säker källa?

För att betraktas som trovärdig ska en källa vara publicerad, exempelvis i en bok (ej självpublicerad på eget förlag), en tidskrift eller av en större organisation, vara författad av en expert på ämnet och granskad av en utgivare eller av en annan expert. Följaktligen, hur vet man om en källa är trovärdigt? För att ta reda på om en källa är trovärdig måste vi systematiskt ställa frågor om källans innehåll, upphov och syfte. Hur ska vi använda källan? Vi måste också utöver detta ta reda på om källan är relevant för vårt syfte. Vilken typ av uppgift ska vi lösa och vad är det egentligen vi letar efter?

Vilka nyheter kan man lita på?

Alla kan luras av vinklade och falska nyheter. Det bästa sättet att avgöra om nyheter går att lita på eller ej är att följa vissa vetenskapliga principer och hantera nyheter på samma sätt som professionella faktagranskare. Hur man värderar en källa? Värdera källorna

  1. Vem är upphovsperson? Finns det en angiven författare eller utgivare, och kan du kontrollera deras auktoritet på området?
  2. Vilket syfte har innehållet?
  3. För vem är materialet skrivet?
  4. Hur aktuell är informationen?
  5. Hur trovärdigt är innehållet?

Och en annan fråga, vad är en förstahandskälla?

En primärkälla är en förstahandskälla. Det kan vara en bok eller artikel där forskningsresultat publiceras för första gången, eller en intervju eller en ögonvittnesskildring. En sekundärkälla återger information från en primärkälla, till exempel en bok som bygger på tidigare forskning. Hur kan man vara källkritisk på internet?

Det finns några sätt att vara kritisk mot källor på internet:
-Kontrollera artikelns datum. Om den är mer än några månader eller år gammal kan informationen vara föråldrad.
-Kolla på författaren. Har författaren referenser inom det område han eller hon skriver om?
-Kontrollera om källan är partisk. Har källan en dold agenda?
-Tänk på källans rykte. Är källan generellt sett tillförlitlig?
-Kontrollera om det finns andra källor. Se om andra källor säger samma sak.

Med tanke på detta, hur skriver man en källanalys?

En källanalys är en kritisk granskning av en text och innefattar en bedömning av både verkets styrkor och svagheter. När man skriver en källanalys är det viktigt att ta hänsyn till följande faktorer:
-Författarens syfte med att skriva texten
-Den avsedda målgruppen för texten
-Författarens huvudsakliga argument eller synpunkter
-Den bevisning som författaren använder för att stödja sina argument
-Det sätt på vilket texten är strukturerad
-Den övergripande tonen eller förhållningssättet i texten
För att skriva en grundlig och effektiv källanalys är det viktigt att läsa texten flera gånger och göra noggranna anteckningar varje gång. Det kan också vara till hjälp att läsa andra kritiska analyser av samma text för att få en uppfattning om de olika sätt på vilka den kan tolkas.

By Emili Everleth

Hur tar man dubbelexamen? :: Vad är detaljspecifikation?
Användbara länkar