Hem > V > Vad Betyder Det Att Förtala Någon?

Vad betyder det att förtala någon?

Förtal innebär att peka ut någon som brottslig, klandervärd i sitt levnadssätt eller på annat sätt lämna uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning. Det har ingen egentlig betydelse om uppgifterna är sanna eller inte. Tyngdpunkten läggs vid om uppgiften är ägnad att utsätta annan för missaktning.

Läs mer

Vad krävs för att bli dömd för förtal?

Förtal är ett ärekränkningsbrott som regleras i 5 kap. 1 § brottsbalken (BrB). I bestämmelsen anges att den som utpekar någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning döms för förtal. Hur bestäms omfattning av skadestånd? Om ändring i skadeståndslivränta med anledning av förändringar i penningvärdet finns särskilda bestämmelser. Lag (2001:732). 6 § Skadestånd med anledning av kränkning bestäms efter vad som är skäligt med hänsyn till handlingens art och varaktighet.

Hur bestäms ett skadestånd?

Om ett brottsoffer begär ett visst belopp i skadestånd från gärningspersonen och gärningspersonen går med på det, så dömer domstolen ut det beloppet utan att göra en egen prövning. Domstolen gör alltså ingen egen bedömning, så kallad sakprövning, av skadeståndets storlek. Hur länge kan man vänta med att kräva in skadestånd? I annat fall redovisar Kronofogden att gärningspersonen saknar betalningsförmåga, det vill säga inte har några pengar att betala skadeståndet. Om du inte får någon ersättning via Kronofogden kan du ansöka om brottsskadeersättning från Brottsoffermyndigheten senast tre år från att domen inte längre kan överklagas.

Och en annan fråga, Är förolämpning ett brott?

Förolämpning är i Sverige även ett brott enligt brottsbalkens 5 kap. 3 §. Brottet kan ge böter; om brottet anses grovt är maxstraffet 6 månaders fängelse. Man kan också fråga kan man polisanmäla för kränkning? Om du till exempel blivit kränkt, sexuellt ofredad, trakasserad eller utsatt för våld av en privatperson, kan du anmäla det till polisen. Vi akuta hot ring alltid 112!

Är det olagligt att trakassera?

Näthat är ingen juridisk term utan ett samlingsbegrepp och kan handla om olika typer av brott. Ibland kallas det internettrakasserier eller nätmobbning. Egentligen finns det inga särskilda lagar för hot och trakasserier på nätet. Samma regler gäller där som på skolgården eller på arbetsplatsen. Kan en lärare bli kränkt av elev?

En lärare kan bli kränkt av en elev om eleven säger eller gör något som läraren uppfattar som kränkande. Läraren kan känna sig respektlös, nedvärderad eller förolämpad av elevens ord eller handlingar. Om läraren anser att elevens beteende är avsiktligt och illvilligt kan läraren vidta disciplinära åtgärder mot eleven.

Kan skolan polisanmäla elev?

Ja, skolan kan anmäla en elev till polisen om denne har begått ett brott.

By Baggett Keuper

Vad betyder ordet sinnrikt? :: Vilken Bitcoin ska man köpa Avanza?
Användbara länkar