Beta-programvara
Betaprogramvara avser dator programvara som testas och har ännu inte officiellt släppts. Betafasen följer alfas, men föregår den slutliga versionen. Vissa betaprogram görs endast tillgängliga för ett utvalt antal användare, medan andra betaprogram släpps för allmänheten.
Mjukvaruutvecklare släpper betaversioner av programvara för att få användbar feedback innan de släpper den slutliga versionen av ett program. De ger ofta webbforum som gör det möjligt för betatestare att publicera sin feedback och diskutera sin upplevelse med hjälp av programvara. Vissa betaprogram har till och med en inbyggd feedbackfunktion som gör det möjligt för användare att skicka in funktionsförfrågningar eller fel direkt till utvecklaren.
I de flesta fall kommer en programutvecklare att släppa flera "beta" -versioner av en program under beta-fasen. Varje version innehåller uppdateringar och buggfixar som har gjorts som svar på användarens feedback. Betafasen kan vara var som helst från några veckor för ett litet program till flera månader för ett stort program.
Varje betaversion är vanligtvis märkt med det slutliga versionsnumret följt av en betaversion-identifierare. Till exempel kan den femte betaversionen av den andra versionen av ett program ha versionsnumret "2.0b5." Om en utvecklare föredrar att inte lista den specifika versionen av ett betaprogram, kan versionsnumret helt enkelt ha termen "(beta)" efter programnamnet, t.ex. "Min nya app (beta)." Denna namngivningskonvention används ofta för betaversioner av webbsidor eller webbapplikationer.
Eftersom beta-programvara är en pre-release-version av finalen ansökan, det kan vara instabilt eller sakna funktioner som kommer att ingå i den slutliga versionen. Därför kommer betaprogram ofta med en ansvarsfriskrivning att testare ska använda programvaran på egen risk. Om du väljer att betatesta ett program, tänk på att det kanske inte fungerar som förväntat.