Hem : Hårdvaruvillkor : Definition av dockningsstation

Docking Station

En dockningsstation eller docka är en enhet som ansluter en laptop till flera kringutrustning. Det ger en enda anslutningspunkt som gör att en bärbar dator kan använda en ansluten bildskärm, skrivare, tangentbord och mus. Detta gör att en bärbar dator kan fungera som en stationär dator.

Bärbara datortillverkare bygger ofta anpassade dockningsstationer för sina bärbara datorer. Dessa bryggor har vanligtvis en egen ingång port som ansluts till en matchande port på specifika bärbara modeller. Tidiga bryggor, som de som byggdes på 1990-talet, inkluderade serieportar för anslutning av ingångsenheter, parallella portar för anslutning av skrivare och skannrar, och VGA portar för anslutning monitorer. Under senare år har dockningsstationer för bärbara datorer blivit mer standardiserade, med USB portar för att ansluta de flesta kringutrustning och DVI portar för anslutning av skärmar.

Medan moderna hamnar ger standardiserade I / O portar använder många dockningsstationer fortfarande en egen dockningsanslutning, vilket innebär att när du köper en ny bärbar dator kan du behöva köpa en ny docka. Lyckligtvis Blixt kontakten, som först användes i Apples MacBook-bärbara datorer, eliminerar behovet av en dockningsstation. En enda Thunderbolt-anslutning kan stödja USB, FireWire, ethernetoch DisplayPort-anslutningar. Därför tjänar ett Thunderbolt-hub samma syfte som en dockningsstation för bärbar dator och är kompatibel med alla datorer som har en vanlig Thunderbolt-anslutning.

OBS: Dockningsstationer kan också hänvisa till hårdvara som används för att ansluta tabletter, smartphones, och andra bärbara enheter till en eller flera kringutrustning. Dessa enheter kallas dock vanligtvis "dockor" och har vanligtvis färre I / O-anslutningar än en dockningsstation för bärbar dator.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av Docking Station. Det förklarar i dataterminologi vad Docking Station betyder och är ett av många hårdvarubegrepp i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna Docking Station-definition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.