Hem : Programvaruvillkor : DOS-definition

DOS

Står för "Diskoperativsystem." DOS var den första operativsystem används av IBM-kompatibelt datorer. Den var ursprungligen tillgänglig i två versioner som var i stort sett desamma men marknadsfördes under två olika namn. "PC-DOS" var den version som utvecklades av IBM och såldes till de första IBM-kompatibla tillverkarna. "MS-DOS" var den version som Microsoft köpte rättigheterna till och medföljde de första versionerna av Windows.

DOS använder en kommandorad eller ett textbaserat gränssnitt som gör att användaren kan skriva kommandon. Genom att skriva enkla instruktioner som pwd (utskriftskatalog) och cd (ändra katalog) kan användaren bläddra bland filerna på hårddisken, öppna filer och köra program. Medan kommandona är enkla att skriva måste användaren känna till de grundläggande kommandona för att kunna använda DOS effektivt (liknar Unix). Detta gjorde operativsystemet svårt för nybörjare att använda, varför Microsoft senare samlade det grafikbaserade fönster operativsystem med DOS.

De första versionerna av Windows (via Windows 95) körde faktiskt ovanpå DOS-operativsystemet. Det är därför så många DOS-relaterade filer (t.ex. .INI, . Dlloch . KOM filer) används fortfarande av Windows. Men Windows-operativsystemet skrevs om för Windows NT (New Technology), vilket gjorde det möjligt för Windows att köra på egen hand utan att använda DOS. Senare versioner av Windows, som Windows 2000, XP och Vista, kräver inte heller DOS.

DOS ingår fortfarande i Windows men körs från Windows-operativsystemet istället för tvärtom. DOS-kommandotolken kan öppnas i Windows genom att välja "Kör ..." från Start-menyn och skriva cmd.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av DOS. Det förklarar i dataterminologi vad DOS betyder och är ett av många programvaruuttryck i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna DOS-definition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.