Dvorak-tangentbord
Dvorak-tangentbordet är ett tangentbord layout uppkallad efter dess designer, Dr. August Dvorak. Han designade tangentbordet som ett alternativ till standarden QWERTY tangentbordslayout, med målet att förbättra skrivningen ergonomi.
Dvorak utvecklade den nya tangentbordslayouten efter att ha studerat vanliga skrivmönster. Han bestämde att QWERTY-layouten, som var utformad för telegrafoperatörer och tidiga skrivmaskiner, var ineffektiv. Det krävde besvärliga rörelser, använde inte hemraden (ASDF) tillräckligt och krävde att många vanliga nyckelmönster skulle skrivas med en hand.
För att förbättra typeffektiviteten designade Dvorak sin tangentbordslayout för att växla tangenttryckningar mellan vänster och höger hand. Han placerade också de vanligaste bokstäverna på hemraden. Till exempel, eftersom nästan alla ord har vokaler, börjar hemrad på Dvorak-tangentbordet med bokstäverna AOEUI. Vokaltangenterna placeras bredvid varandra eftersom vokaler ofta växlar med konsonanter.
Dvorak patenterade sin tangentbordslayout 1936 och hävdade att layouten erbjöd snabbare skrivhastigheter, större noggrannhet och mindre trötthet än QWERTY-tangentbordet. Trots dessa fördelar har Dvorak-tangentbordet aldrig uppnått QWERTY-layoutens popularitet. De flesta lär sig fortfarande att skriva på ett QWERTY-tangentbord och vill helt enkelt inte lära sig om en ny tangentbordslayout. Därför nästan alla stationära datorer och bärbara datorer säljs i västländer kommer med QWERTY-tangentbord.
OBS: Originalversionen av Dvorak-tangentbordet är också känt som Dvorak Simplified Keyboard (DSK). 1982, ANSI standardiserade en liten variation av Dvorak-tangentbordslayouten, kallad American Simplified Keyboard (ASK).