Hem : Tekniska termer : Definition av filsystem

FILSYSTEM

De flesta har flera tusen filer på datorns hårddisk, så tänk hur svårt det skulle vara att hitta något om filerna inte var organiserade. Lyckligtvis allt hårddiskar använda ett filsystem som organiserar alla filer på disken. Filsystemet skapas när du initialiserar eller formaterar hårddisken. Det ställer in rotkatalogen och efterföljande kataloger under den. Filsystemet låter dig skapa nya filer och mappar som läggs till i olika delar av "filträdet" på hårddisken.

Till exempel har hårddisken antagligen separata mappar för program, dokument, bilder, musik och filmfiler. Inom dessa mappar finns det sannolikt andra mappar som vidare organiserar dina filer. Alla dessa mappar (eller kataloger) är organiserade av datorns filsystem. Det finns också flera mappar på din dator operativsystem använder för att lagra systemfiler, till exempel startdata och systeminställningar. Några av dessa mappar är osynliga för användaren, men känns igen av datorns filsystem.

Äldre Windows-maskiner använde ett filsystem som heter FAT32, medan nyare Windows-datorer använder NTFS. Macintosh-datorer använde HFS filsystem under lång tid, men använd nu en uppdaterad version av HFS, kallad HFS +. Även om du vanligtvis inte behöver veta alla detaljer i datorns filsystem, är det trevligt att veta att det alltid fungerar för att hålla dina filer organiserade.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av filsystem. Det förklarar i dataterminologi vad File System betyder och är ett av många tekniska termer i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna filsystemdefinition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.