Hem : Programvaruvillkor : Definition av filtyp

Filtyp

En filtyp är ett namn som ges till en viss typ av fil. Till exempel är ett Microsoft Word-dokument och ett Adobe Photoshop-dokument två olika filtyper. Även om dessa filtyper är associerade med enskilda tillämpningar, andra filtyper, t.ex. rik text RTF filer och MP3 ljudfiler är standardfiltyper som kan öppnas av flera program.

Termerna "filtyp" och "filformat" används ofta omväxlande. Men en filformat beskriver tekniskt strukturen och innehållet i en fil. Till exempel filtypen för en bildfil som sparats med JPEG- komprimering kan definieras som en "JPEG-bildfil." Filformatet kan beskrivas som en binär fil som innehåller en filrubrik, metadataoch komprimeras bitmapp bilddata.

Varje filtyp har en eller flera motsvarande filändelser. Till exempel kan JPEG-bildfiler sparas med en . JPG or .JPEG Adobe Photoshop-bildfiler sparas med en .PSD förlängning. Filtillägget bifogades i slutet av varje filnamn ger ett enkelt sätt att identifiera filtypen för varje fil. Filändelser används också av operativsystem för att associera filtyper till specifika program. Relationerna mellan filtyper och program kallas filassociationer och definiera vilket program som öppnar varje filtyp efter standard.

Du kan visa en lista med vanliga filtyper på FileInfo.com.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av filtyp. Det förklarar i dataterminologi vad filtyp betyder och är ett av många programvaruuttryck i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna filtypdefinition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.