Hem : Filformat : MP3-definition

MP3

Står för "MPEG Audio Layer-3." MP3 är ett komprimerat ljud filformat utvecklad av Moving Picture Experts Group (MPEG). En typisk MP3-fil låter som originalinspelningen, men kräver betydligt mindre diskutrymme. MP3 filer är ofta ungefär en tiondel så stor som en okomprimerad VÅG or AIFF fil, som har samma ljudkvalitet som en CD.

MP3-filernas små filstorlek och höga trohet hjälpte till att popularisera digital musik Nedladdningar i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. Istället för att kräva en 40 megabyte nedladdning för en enda låt, kan den jämförbara MP3-filen vara 4 MB. MP3 gjorde det möjligt för användare att ladda ner hela album på ungefär samma tid som det tog att ladda ner en enda WAV- eller AIFF-fil. I över ett decennium var MP3 det vanligaste sättet att lagra musikfiler på datorer och bärbara musikspelare som iPod.

Medan MP3 fortfarande finns på Internet används andra filformat nu också för ljudkomprimering. Advanced Audio Coding (AAC) används till exempel för låtar på Apples iTunes Lagra. Ogg Vorbis är ett öppet containerformat som ofta används för royaltyfri komprimering och streaming.

MP3-filformatet

En MP3-fil innehåller en rubrik, metadataoch komprimerat ljud. Rubriken innehåller information om ljudet, till exempel versionen av kodning, den bitrateoch (sample_rate | sample_rate). En hög bithastighet och samplingsfrekvens ger bättre ljudkvalitet men också en större filstorlek.

En vanlig komprimeringsinställning för MP3 är en bitrate på 128 kbps och en samplingsfrekvens på 44.1 kHz. Detta ger en filstorlek på ungefär en megabyte per minut.

MP3-metadata ger information om den faktiska inspelningen. Dessa data sparas vanligtvis i en ID3-tagg, som är ett standardformat som stöds av de flesta hårdvaru- och mjukvaruspelare. Huvuddelen av MP3-filinnehållet är det faktiska komprimerade ljudet, som lagras som binär data.

Filändelse: .MP3

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av MP3. Det förklarar i dataterminologi vad MP3 betyder och är ett av många filformattermer i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna MP3-definition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.