Hem : Tekniska termer : Definition av sidfot

Sidfot

Uttrycket "sidfot" har många användningsområden i datorvärlden. De två vanligaste är dock 1) en sidfot och 2) en sidfot på en webbsida.

1. Dokumentfot

En dokumentfot är ett litet avsnitt längst ner på varje sida i ett dokument. Det används ofta för att visa företagsdata eller upphovsrätt information. I längre dokument kan sidfoten användas för att också specificera det aktuella avsnittet i dokumentet. Förbi standardändringar som görs i sidfoten på en sida ändrar sidfoten på alla andra sidor i avsnittet. Om inga sektioner har definierats uppdateras alla sidor i dokumentet genom att ändra sidfoten.

bro ordbehandlare låter dig visa och redigera dokumentfot genom att välja Visa → Sidhuvuden och sidfötter. Detta gör att du kan redigera innehållet i båda rubrik högst upp på sidan och sidfoten längst ner. Vissa ordbehandlare, som Microsoft Word, gör att du enkelt kan dubbelklicka i sidfoten för att redigera innehållet. Om du vill ändra sidfotens höjd kan du ändra marginalerna i fönstret Dokumentegenskaper.

Eftersom sidnummer ofta placeras längst ner på varje sida anses de i allmänhet vara en del av sidfoten. Till skillnad från de flesta sidfotsinnehåll skiljer sig dock sidnumren på varje sida eftersom de automatiskt ökas. Dessutom kommer ändringar som görs i sidfoten inte att påverka sidnumren.

2. Sidfot på webbsidan

Den nedre delen av en webbsida är också känd som en sidfot. Detta område innehåller vanligtvis namnet på företaget eller organisationen som publicerar hemsida, tillsammans med relevant copyrightinformation. Vissa webbplatser kan också innehålla grundläggande navigering länkar, som "Om oss", "Kontakt" och "Hjälp". Företagets sidfot innehåller ofta ytterligare länkar till "Användarvillkor", "Sekretessriktlinjer" och "Annonseringssidor".

Även om sidfot inte krävs på webbsidor finns de på nästan alla större webbplatser. html 5 inkluderar även en <footer> tagg, som är utformad speciellt för att placera sidfotinformation längst ner på en webbsida. Dessutom förväntar sig besökare ofta att hitta viss information om en webbplats när de rulla ner till botten av en sida i deras webbläsare. Därför inkluderar de flesta webbutvecklare en sidfot som en standarddel på deras webbplats mall.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av sidfot. Det förklarar i dataterminologi vad Footer betyder och är ett av många tekniska termer i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna Footer-definition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.