Hem : Tekniska termer : Header Definition

Sidhuvud

I databehandling kan termen "rubrik" hänvisa till ett antal olika saker. Några av de vanligaste användningarna inkluderar 1) ett dokumenthuvud, 2) ett sidhuvud och 3) ett filhuvud.

1. Dokumentrubrik

Många ordbehandling program låter dig lägga till en rubrik och / eller sidfot till varje sida. Rubriken är ett litet område längst upp i dokumentet, medan sidfoten ligger längst ner. Dokumentrubriker används ofta för att visa dokumentets titel eller företagsnamn högst upp på varje sida. Förbi standard, sidhuvudets innehåll är detsamma på alla sidor, så när du redigerar rubriken på en sida uppdateras det också på alla andra sidor. Om du delar upp ett dokument i sektioner kan du ange olika rubriker för varje avsnitt.

Ordbehandlare erbjuder olika sätt att lägga till och redigera rubrikinnehåll. I flera program kan du välja Visa → Sidhuvuden och sidfötter för att visa innehållet i sidhuvudet och sidfoten. När du är synlig kan du skriva nytt innehåll i varje avsnitt. I de flesta versioner av Microsoft Word kan du enkelt dubbelklicka i rubrikområdet för att aktivera rubriken och lägga till eller redigera text. Om du vill ändra sidhuvudets höjd kan du öppna fönstret Dokumentformatering och ändra marginalerna.

2. Sidhuvud

Sidhuvudet på en webbsida innehåller vanligtvis företagets eller organisationens logotyp samt huvudnavigeringsfältet. Detta avsnitt, som finns högst upp på varje webbsida, är ofta en del av en mall och är därför densamma på alla sidor på en webbplats eller sektion på en webbplats. html 5 inkluderar även en <huvud> tagg som utvecklare kan använda för att ange rubriksektionen på varje webbsida.

OBS: En webbsidans rubrik bör inte förväxlas med <Head> avsnitt i HTML, som innehåller sidrubriken, Metataggaroch länkar till refererade filer.

3. Filrubrik

En filrubrik är en liten mängd datum i början av en fil. Filrubriker varierar mellan filformat, men de definierar vanligtvis filens innehåll och listar specifika filattribut. Till exempel filrubriken till a JPEG- bildfilen kan innehålla bildformat, färgprofil och applikation som skapade filen. Ett MP3 ljudfilen kan innehålla sångnamn, taggningsformat och komprimeringsinformation. Du kan se rubriken för en fil genom att dra filen ikon till en textredigerare och läsa de första raderna. Medan binär filer kan innehålla många förvrängda tecken, rubrikinformationen är ofta fortfarande läsbar.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av rubrik. Det förklarar i dataterminologi vad Header betyder och är ett av många tekniska termer i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna rubrikdefinition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.