Hem : Tekniska termer : Gigahertz Definition

gigahertz

En gigahertz är lika med 1,000 megahertz (MHz) eller 1,000,000,000 XNUMX XNUMX XNUMX Hz. Det används ofta för att mäta datorns bearbetningshastigheter. Under många år, dator CPU hastigheterna uppmättes i megahertz, men efter att persondatorer förmörkats 1,000 Mhz-märket runt år 2000 blev gigahertz standardmätningsenheten. När allt kommer omkring är det lättare att säga "2.4 Gigahertz" än "2,400 Megahertz."

Även om gigahertz oftast används för att mäta processorhastighet kan det också mäta hastigheten på andra delar av datorn, t.ex. ram och baksidan cache. Hastigheten på dessa komponenter, tillsammans med andra delar av datorn, påverkar också datorns totala prestanda. Därför, när du jämför datorer, kom ihåg att antalet gigahertz inte är det enda som betyder något.

Förkortning: GHz.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av Gigahertz. Det förklarar i dataterminologi vad Gigahertz betyder och är ett av många tekniska termer i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna Gigahertz-definition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.