Hem : Programvaruvillkor : Definition av minnesläckage

Minnesförlust

En minnesläcka är som en virtuell oljeläckage i din dator. Det dränerar långsamt det tillgängliga minne, vilket minskar mängden ledigt minne som systemet kan använda. De flesta minnesläckor orsakas av a program som oavsiktligt använder upp ökande mängder minne medan det körs. Detta är vanligtvis en gradvis process som förvärras när programmet förblir öppet. Om läckan är tillräckligt dålig kan det få programmet att krascha eller till och med få hela datorn att frysa.

Den vanligaste orsaken till att program har minnesläckage beror på ett programmeringsfel där oanvänt minne inte tilldelas tillbaka till systemet. Detta betyder mängden ram programmet använder växer alltid. Därför läcker programmet ständigt minne. Ett minnesläckage kan också orsakas av ett program som kräver alltför ofta nytt minne istället för att använda tillgängligt minne. Det betyder att varje gång mer minne begärs tar programmet upp ytterligare RAM-minne istället för att använda minne som redan har gjorts tillgängligt för programmet.

Lyckligtvis är minnesläckor inte lika röriga som oljeläckage och kan lättare åtgärdas. Programutvecklingsapplikationer inkluderar ofta debuggers som kan kontrollera program för minnesläckage. När källan till läckan har hittats kan programmeraren ändra koden så att programmet använder minnet mer effektivt. Om du använder ett program som har en minnesläcka kan du tillfälligt åtgärda problemet genom att helt enkelt avsluta programmet och öppna det igen. När programmet har avslutats tilldelas minnet automatiskt tillbaka till systemet. Naturligtvis, om läckan fortsätter att vara ett problem, är den bästa lösningen att låta utvecklaren veta om problemet så att det kan åtgärdas.

TechLib - Tech Lib Computer Dictionary

Denna sida innehåller en teknisk definition av Memory Leak. Det förklarar i dataterminologi vad Memory Leak betyder och är ett av många programvaruuttryck i TechLib-ordlistan.

Alla definitioner på TechLib-webbplatsen är skrivna för att vara tekniskt korrekta men också lätta att förstå. Om du tycker att denna Memory Leak-definition är till hjälp kan du referera till den med citatlänkarna ovan.